Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Klasické listopadové inverze

V posledních dnech v Česku zažíváme klasické listopadové inverze. Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám proudí teplejší vzduch, ale do nižších poloh se již na některých místech nedostává. V noci nížiny výrazně prochladnou a vytváří se tak inverze a s ní spojená nízká oblačnost, která zabraňuje výraznějšímu prohřívání vzduchu během dne. V Praze se tak aktuálně teploty pohybují kolem 2 °C, zatímco Jizerka v Jizerských horách hlásí 10 °C. V místech, kde se nízká oblačnost rozpustila, se teploty nad 10 °C šplhají i v nižších polohách a panuje zde nadprůměrné teplo. Nejčastěji se tak dnes děje ve východní polovině Česka. V Luhačovicích na Zlínsku se teploty na stanici ČHMÚ odpoledne šplhají až na 13 °C.

S inverzemi se zhoršila i kvalita ovzduší. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde byl v sobotu ráno na mnohých místech imisní limit překročen dvojnásobně (především v Karviné a v nedalekých Věřňovicích). Dnes ráno hodnoty znečištění oproti včerejšímu dni o něco poklesly.

Inverzní charakter počasí u nás vydrží také na počátku příštího týdne. Ukončí jej až studená fronta, která přes naše území přejde ve středu.

Tip: Znečištění ovzduší při inverzi a Inverzní oblačnost - jak poznat, kdy se rozpustí

Inverze
Pohled z Milešovky dnes v 11:05 jižním směrem do středních Čech na nekonečné moře nízké oblačnosti, zdroj: ČHMÚ