Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

První polovina ledna teplotně nadprůměrná

Minulý rok na našem území skončil jako nejteplejší v historii měření a nový rok nezačíná o moc lépe. První polovina ledna je v Česku zatím teplotně nadprůměrná. Převládá u nás totiž oceánské proudění, které k nám přináší teplejší vzduch. Jeho příliv se nejvíce projevuje v západní polovině Čech. V Českých Budějovicích nebo v Plzni činí průměrná teplota za první polovinu ledna 3,5 °C, zato v Ostravě je to 1,3 °C. Nejvyšší průměrná teplota byla naměřena v Praze, kde dosáhla na 4 °C. Průměrná lednová teplota se přitom v nižších polohách pohybuje kolem -2 °C. V Čechách je úvod letošního roku podobně teplý jako stejné období v minulém roce. Na Moravě a ve Slezsku je zatím o něco chladněji než loni. První polovina letošního ledna ovšem není rekordně teplá. V roce 2007 bylo ještě o poznání tepleji. V Praze tehdy průměrná teplota dosáhla až 7 °C a na ostatních stanicích často přesáhla 5 °C. Denní teploty překračovaly i 10 °C a ranní se pohybovaly kolem 5 °C. K tomu počasí doprovázel silný vítr. V druhé polovině ledna Česko zasáhla mimořádně silná níže Kyrill, která přinesla orkán. Druhá polovina letošního ledna vypadá podle výhledových předpovědí zatím jako teplotně průměrná.

Převahu oceánského proudění v Evropě v posledních týdnech vystihuje i kladný index NAO. V dalších dnech by se přechodně měl dostat do záporu a do Evropy by tak mohl proniknout o něco chladnější vzduch. Více informací o tomto indexu naleznete v článku: Severoatlantická oscilace - NAO.

Tip: Archiv počasí - nejrozsáhlejší archiv počasí

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu první poloviny ledna v Praze Libuši na stanici ČHMÚ, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.