Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Dnes začalo meteorologické jaro

Dnešním dnem u nás začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima. Na příchod astronomického jara, které se řídí polohou Slunce, si musíme počkat do 20. března (do 23:45), kdy nastane jarní rovnodennost (den bude přibližně stejně dlouhý jako noc). Meteorologické jaro začíná každý rok stejně (1. března) a zahrnuje pevně měsíce březen, duben a květen. Na rozdíl od astronomického jara je vhodné pro potřeby zpracování klimatologických dat a jeho nástup dobře odpovídá změnám v počasí. Letos ovšem první dny meteorologického jara budou spíše chladnější (viz článek Začátek března přinese proměnlivé počasí). Již dnes i v nižších polohách na západě Čech padá sníh s deštěm a například v Jirkově v Ústeckém kraji v nadmořské výšce 370 m napadl poprašek sněhu. Odlišené počasí panuje na východě našeho území, kde se teploty šplhají až k 10 °C. Teplotní rozdíly mezi východem a západem se vyrovnají v úterý, kdy se denní teploty ustálí mezi 3 °C až 7 °C.

Výhledové předpovědi slibují oteplení
Podle současných předpovědí by k nám výraznější oteplení (s denními teplotami nad 10 °C) mělo dorazit kolem 9. března, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat. Jaro jako celek by mělo být spíše teplotně nadprůměrné (viz článek Jaké nás čeká počasí na jaře?).

Vegetační jaro
Vedle meteorologického a astronomického jara se ještě vymezuje jaro vegetační. Jedná se o období začínající dny, kdy průměrné denní teploty vystoupí nad 5 °C, a končí dny, kdy přesáhnou 15 °C. Včera byly nejvyšší průměrné denní teploty lehce pod 5 °C naměřeny v nížinách na Moravě. V Čechách v nížinách se průměrné denní teploty pohybovaly kolem 2 °C.

Jaro
Dnes začalo meteorologické jaro - příroda se bude v následující týdnech probouzet.