Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Pozor na bouřky s přívalovými srážkami, na jihovýchodě můžou být i velmi silné - sledujeme on-line

Aktuality

Nadprůměrně teplé počasí dnes ukončí přechod studené fronty od západu. Ta přinese velkou oblačnost, jen zpočátku čekejme v jihovýchodní polovině území ještě většinou polojasno. Hlavně na západě a severozápadě se přeháňky a ojedinělé bouřky objeví už dopoledne. Postupně bude od západu přeháněk a bouřek přibývat a během dne s nimi musíme počítat na většině území. Bouřky můžou být i velmi silné, a to hlavně na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. Hlavní riziko představuje přívalový déšť s lokálními úhrny až 50 mm, který v oblastech s nasycenou půdou může vést k rychlému zvýšení hladin menších toků, případně i rychlému stékání vody ze svahů do údolí a působit tak škody. Objevit se můžou nárazy silného větru kolem 70 km/h, případně menší kroupy. Později odpoledne a večeru bude srážek od severozápadu ubývat, na východě bude bouřková činnost doznívat až během večera.

On-line

19:45
S postupujícím večerem bouřky slábnou. V příštích hodinách ustanou úplně.

18:55
Další bouřky postupují do oblasti kolem Zlína a Kroměříže. Při bouřkách zde za poslední hodinu spadlo kolem 30 mm (viz stanice Nezamyslice). Nasycení půdy je zde již extrémní a úhrny kolem 30 mm mohou působit další škody.

18:00
16:46
Srážkové úhrny rychle narůstají v Moravských Budějovicích. Tamní stanice zatím hlásí úhrn 41,7 mm. Stále zde ale prší a úhrn zřejmě překročí 50 mm.

16:36
Velmi silné bouřky se postupně přesouvají z Moravy na Slovensko. Na řadě míst u nás ale stále ještě prší nebo bouří. Celkově u nás dnes zatím uhodilo kolem 20 000 blesků. Jde o nejvyšší hodnotu od začátku roku (doposavad nejvíce blesků uhodilo 31. března, kdy to bylo kolem 14 000).

16:18
Hasiči v Otrokovicích po přívalovém dešti vyjíždějí i k zatopeným sklepům. Nejvíce zasažené části jsou v blízkosti břehů řeky Dřevnice, u společnosti Continental Barum a v Kvítkovicích. Ve městě začala pracovat povodňová komise, uvádí Město Otrokovice.

16:01
Dálnici D55 u Otrokovic zaplavila voda a bahno z polí. Místní nájezd je zcela zatopený. Problémy jsou i na okolních komunikacích. Hasiči hlásí první výjezdy po bouřkách.

16:00
Při bouřkách na jihu Moravy byl pozorovatelný i výrazný shelf cloud, viz fotografie z Mikulova.

15:21
Velmi silné bouřky se nyní nachází na jihu Moravy. Nejsilnější je východě od Znojma a bude postupovat jihem Moravy dále na Slovensko. Doprovází ji i kroupy do 2 cm. Přívalové srážky jsou hlášeny také na bouřkách v Beskydech. Stanice Horní Lomná v Beskydech naměřila zatím úhrn 40 mm. Radar

14:24
Nejsilnější bouřky se vyskytují na linii od Beskyd, přes Zlín, Brno, přes jih Vysočiny až po České Budějovice. Na tomto pásu dochází ke sbíhání proudění a výstupům teplého vzduchu, které podporují vznik bohaté kupovité oblačnosti. Pásmo se zvolna posouvá k jihovýchodu. Největší nebezpečí velmi silných bouřek bude v příštích hodinách na jihu a jihovýchodě Moravy, kde je aktuálně i nejtepleji (až letních 26 °C).

14:16
Silnou bouřku v Brně doprovodily kroupy o velikosti 1 až 2 cm (viz obrázek z Brna).

14:06
První stanice dnes překročila úhrn 50 mm, a to Netřebice u Českého Krumlova. V oblasti nelze vyloučit vznik přívalových povodní. V Jihočeském kraji totiž stále prší a bouří. Silné bouřky jsou také v Jihomoravském, Zlínském kraji a částečně v Moravskoslezském kraji. Bouřka s přívalovým deštěm a kroupami dorazila i do Brna. V ostatních krajích je klidno a kromě Olomouckého kraje už se v nich silné bouřky tvořit nebudou. Od severozápadu potom ustávají i přeháňky. Radar

13:39
Ve Štěpánovicích u Českých Budějovic se dnes objevila i tromba - viz fotografie. Podmínky přímo k tvorbě tornád ale dnes příhodné nejsou.

13:03
Nebezpečně vysoké úhrny jsou hlášeny v bouřkách na jihu Čech. Obec Netřebice u Českého Krumlova již hlásí úhrn 40 mm a stále zde prší (viz měření). Bouřky na jihu Čech postupují jen pomalu a obnovují se ve stejných oblastech. Výrazně zesiluje také bouřka severozápadně od Brna. Směřuje také k Velké Bíteši, kde už včera při bouřce spadlo téměř 30 mm.

12:41
Zatím nejvyšší úhrn po bouřce hlásí Holčovice severně od Jeseníků, spadlo tu 22 mm. Meteostanice Holčovice

12:40
12:23
Silné bouřky se aktuálně vyskytují na jihu Čech. Další se začínají tvořit na Moravě. V příštích hodinách jich v jihovýchodní polovině území bude rychle přibývat. Naopak na severozápadě už se za frontou srážky netvoří a proniká sem sušší vzduch. Radar

10:33
Aktuálně jsou hlášeny přeháňky hlavně na severu Čech. Kolem poledne se v prohřívajícím vzduchu začnou tvořit bouřky a s postupem dále na východ až jihovýchod budou zesilovat.

9:55
Teploty nad 20 °C stoupají hlavně na jihu a východě území. Na severu je po srážkách chladněji. Odpoledne bude nejtepleji na jihu Moravy, kde se čeká až 26 °C. Meteostanice

8:41
8:23
První bouřky se vyskytují od rána na severu Čech. Nebezpečné jevy kromě blesků zatím nepřinášejí. Doprovází je srážkové úhrny kolem 5 mm. Nyní směřují do Královéhradeckého kraje. Během dne se budou tvořit další přeháňky a bouřky a odpoledne naberou na intenzitě a začnou působit i škody. V jihovýchodní polovině území budou až velmi silné.

Tip: Sledujte bouřky on-line