Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Mimořádné setkání Jupiteru a Saturnu na obloze, bude nejkrásnější od roku 1226

O některých astronomických úkazech se občas píše, že jsou vzácné, unikátní nebo, že je spatříme jen jednou za život. O letošním setkání Jupiteru a Saturnu, které proběhne večer 21. prosince, to platí dvojnásob.

Jednou za 20 let
Jasné planety Jupiter a Saturn se na pozemské obloze potkávají zhruba jednou za dvacet roků. Pro milovníky zajímavých úkazů je důležité, jak blízká schůzka to bude, ale také jak daleko od Slunce (myšleno na pozemském nebi) k ní dojde. Dobře to ilustruje zatím poslední rendez-vous Jupiteru a Saturnu z 28. května 2000. Tenkrát se k sobě planety přiblížily na zhruba jeden úhlový stupeň, tudíž na vzdálenost zhruba dvou měsíčních úplňků. Planetární setkání se ale bohužel odehrála příliš blízko Slunce, takže se jednalo spíš o dobře utajenou schůzku, kterou bylo možné odhalit na denní obloze jen s pomocí dalekohledu.

V zorném poli dalekohledu
Letošní se setkání obou planet utajené rozhodně nebude. Jupiter se Saturnem se budou v těsném objetí blyštit nevysoko nad jihozápadním obzorem ještě dvě hodiny po západu Slunce, takže k jejich sledování bude zapotřebí „jen“ jasné nebe a dobrý výhled k jihozápadnímu obzoru. Unikátní bude i jejich přiblížení. V pondělí 21. prosince se totiž obě planety přiblíží na pouhých 6 úhlových minut, takže jen na jednu pětinu měsíčního úplňku! Setkání to bude natolik těsné, že by se obě planety měly vejít do zorného pole dalekohledu. Najednou tak spatříte čtyři nejjasnější Jupiterovy měsíce, Saturnovy prstence a jeho největší měsíc Titan.

Dalekohled
Schéma toho, co můžete vidět v dalekohledu 21. prosince 2020

V roce 7 splynutí planet zřejmě vytvořilo Betlémskou hvězdu
Večer 21. prosince se dvě největší planety Sluneční soustavy k sobě přiblíží natolik, že při pohledu bez dalekohledu téměř splynou v jednu jasnou „hvězdu“. Někteří odborníci tvrdí, že právě takové „splynutí“ obou planet mohlo v roce 7 před naším letopočtem vytvořit tzv. Betlémskou hvězdu, která měla předznamenat příchod Spasitele.

Vyhlížet k nebi můžete již nyní
Jak jste si ale všimli, v posledních týdnech se nám hvězdy příliš často na nebi neukazují kvůli oblačnosti. Proto s vyhlížením letošní „Betlémské hvězdy“ nečekejte až do 21. prosince, ale využijte každou jasnou noc před i po tomto datu! Už teď jsou totiž obě planety natolik blízko, že je pohled na ně nevšedním zážitkem. Stačí tak sledovat kdykoliv dvě hodiny po západu Slunce (do cca 18:00) jihozápadní obzor. Předpověď oblačnosti najdete na Ventusky (příznivá ovšem není a oblačnosti bude v následujících dnech hodně, ale regionálně se protrhat může).

Fotografie
Setkání Jupiteru, Saturnu a měsíčního srpku na snímku z 16. prosince 2020. Snímek pořídil Marián Runkas z Chile, zdroj: Marián Runkas

Opravdu vzácný úkaz!
Pokud nám letos nebude přát počasí, nejspíš vás zajímá, kdy nás čeká příští podobné setkání obou planet. Asi vás nepotěšíme, protože další takový úkaz nastane až ráno 15. března 2080, kdy budou od sebe Jupiter se Saturnem zhruba stejně daleko jako letos. K dalšímu podobnému přiblížení pak dojde až roku 2417. A jak tomu bylo v minulosti? Tak těsně jako letos se „Králomoc“ s „Hladoletem“ k sobě přiblížili naposledy 16. července 1623. Tehdy ale k setkání došlo jen nevysoko nad západním obzorem, necelou hodinu po západu Slunce. Podmínky tedy zdaleka nebyly tak ideální jako letos. Pro zajímavější schůzku Jupiteru a Saturnu bychom se proto museli vydat až do 5. března 1226, kdy se obě planety k sobě dostaly ještě o něco blíže než letos. Takže na nic nečekejte a vyhlížejte spolu s námi jasné nebe!

Dalekohled
Schéma toho, co bylo pozorovatelné v dalekohledu 5. března 1226

Fotografie
Setkání Jupiteru, Saturnu a měsíčního srpku na snímku z 16. prosince 2020. Snímek pořídil Marián Runkas z Chile, zdroj: Marián Runkas