Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

V červnu u nás uhodilo již přes 150 000 blesků

Začátek června u nás byl velmi bouřlivý. Vůbec nejvíce blesků uhodilo v tomto týdnu v noci z pondělí na úterý, kdy přes naše území přešel rozsáhlý bouřkový komplex. Tehdy uhodilo přes 70 000 blesků. Za první polovinu měsíce června síť Blitzortung.org zaznamenala nad naším územím přes 150 000 blesků. Podobné množství blesků se u nás vyskytlo naposledy v červnu roku 2016, ale tehdy byl takový počet dosažen za celý měsíc. Letos jsme teprve v polovině měsíce. Na druhou stranu druhá polovina měsíce již zřejmě přinese o poznání nižší počet bouřek než jeho první polovina. Bouřky se z nejbližších dnů očekávají v neděli, kdy se objeví hlavně v západní polovině Čech. Škody ovšem nezpůsobí. V pondělí se potom bouřky mohou objevit ojediněle na jihovýchodě území. V příštím týdnu se mohou bouřky objevit také ve středu a ve čtvrtek, ale četné nebudou.

První polovina června nepřinesla jen vysoký počet blesků, ale také výskyt supercel a tromby. Právě pondělní supercely na západě Čech v tomto týdnu způsobily nejrozsáhlejší škody. Doprovázely je totiž kroupy o velikosti kolem 5 cm, které devastovaly nejen auta, ale i fasády a střechy staveb.

Supercela
Supercela u Boru v západních Čechách dne 11.6.2018 s výraznou rotující mezocyklonou a stěnovým oblakem (wall cloud), zdroj: Robin Duspara - CTRA z.s.

Supercela
Postup tří u nás zaznamenaných supercel v pondělí 11.6.2018 - modře vyznačená supercela způsobila nejvíce škod, zdroj: CTRA z.s.