Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Uhodilo u nás přes 15 000 blesků, na říjen jde o výjimečnou hodnotu

V noci přes naše území přešla studená fronta. Večer se před jejím příchodem na západě zformovaly i bouřky, které potom přešly centrální částí Čech dále na východ Čech. Slabší blesková aktivita byla pozorována také na samotné frontě během noci na spoustě dalších míst. Celkově u nás za večer a noc uhodilo přes 15 000 blesků podle sítě Blitzortung.org. Taková hodnota je na říjen zcela neobvyklá. Za posledních 10 let u nás v říjnu uhodilo za den nejvýše 5 000 blesků. Množství blesků silně ovlivňuje teplota (při vyšších teplotách bouřkové oblaky rostou více do výšky a díky tomu častěji vznikají blesky) a včerejší den patřil mezi nejteplejší říjnové dny za dobu pozorování a lze tak předpokládat, že i včera naměřené množství blesků bude patřit k nejvyšším říjnovým hodnotám za desítky let. Většina blesků se ale vyskytla v oblacích a neuhodila přímo do země.

Blesky
Množství blesků za včerejšek - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

Příchod bouřky do oblasti východně od Prahy včera večer - bouřku doprovázel na říjen značný počet blesků, většina jich ale byla v oblacích

Přechod fronty doprovodil také silný vítr. Nejsilnější nárazy byly naměřeny na hřebenech Krušných hor a Krkonoš, kde lehce přesáhly 100 km/h. Přes 90 km/h byl naměřen náraz také na Milešovce. Z mimo horských stanic nejsilněji foukalo v Kocelovicích u Strakonic, kde náraz dosáhl 90 km/h. Hasiči na řadě míst vyjížděli k popadaným stromům. U Vysoké Lípy shozené elektrické vedení dokonce zapálilo les. K popadaným stromům vyjížděli hasiči nejčastěji na severu, západě a jihu Čech.

Hasiči
Hasiči Dolní Řasnice odklízejí spadlý strom na severu Čech u obec Dolní Řasnice, zdroj: facebook.com