Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V Itálii změřili kroupu o velikosti 19 cm, na Moravě včera přesáhly 3 cm

Včera se opět v Evropě vyskytly až extrémně silné bouřky. Nejsilnější z nich zasáhly sever Itálie a Švýcarsko. Dopoledne při bouřce ve Švýcarsku na stanici La Chaux-de-Fonds (1018 m n. m.) naměřili náraz větru 217 km/h. Ve městě byly po takto silném větru hlášeny rozsáhlé škody, včetně poničených domů. K večeru se potom extrémní bouřky zformovaly na jižním cípu Alp v Itálii. Zde několik supercel doprovodily především obří kroupy. Největší z nich přesáhly 10 cm. Na severovýchodě země v obci Azzano Decimo se dokonce podařilo zdokumentovat kroupu v jednom rozměru o velikosti až 19 cm (viz snímek)! Kroupy o velikosti od 5 do 10 cm byly na severu Itálie na pomezí Alp a Pádské nížiny časté. Kroupy lidem ničily fasády domů, auta, úrodu i střechy. Škody jsou opět rozsáhlé. V oblasti jde přitom už o několikátou vlnu extrémních bouří.

Kroupa
Rozměry obří kroupy, která včera spadla v obci Azzano Decimo, zachytila Marilena Tonin, zdroj: facebook.com

Mapy
Mapa s oblastí výskytu krup za včerejší den, zdroj: eswd.eu

Mohlo by se jednat dokonce o největší zaznamenanou kroupu v Evropě. Ostatně zatím největší zaznamenaná kroupa pochází z minulého týdne z 19. července, kdy dosáhla 16 cm v Itálii v lokalitě Carmignano di Brenta. Předchozí největší změřená kroupa v Evropě měla 15 cm a pocházela z 20. června 2016 z lokality Sânandrei v Rumunsku.



Jedna supercela se vytvořila také na Moravě. K večeru zde produkovala velké množství krup. Ty se pohybovaly většinou od 1 do 3 cm a na trávě tvořily i souvislou vrstvu. Největší kroupy přesáhly i 3 cm kolem obcí Lipník nad Bečvou (viz fotografie) a Osek nad Bečvou (viz fotografie). Nejvyšší nárazy byly podle ČHMÚ naměřeny při této bouřce v Nemochovicích (téměř 100 km/h), Lysé hoře (96 km/h) a Valašském Meziříčí (90 km/h). Kroupy hnané velmi silným větrem lidem ničili i fasády domů. Podobně veliké kroupy se u nás letos vyskytly zatím jen na Šumavě (viz článek).

Dnes se ještě extrémně silné bouřky čekají hlavně v Maďarsku a okolí. V dalších dnech se potom situace uklidí a bouřky již zeslábnou. Ani na začátku srpna se aktuálně výskyt extrémních bouřek v Evropě neočekává.