Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Francouzské středohoří a Alpy zasáhly vydatné srážky, spadlo i přes 400 mm

Zatímco u nás je sucho, vydatné deště naopak sužují státy jihozápadně od nás. O víkendu bouřky a přívalové srážky zasáhly jih Francie, Švýcarsko a severozápad Itálie. Vůbec nejvíce srážek spadlo ve Francouzském středohoří na jihu země. Zde na dvou horských stanicích zaznamenal národní meteorologický ústav Météo-France přes 400 mm srážek za 48 hodin. Na jednom místě se totiž opakovaně tvořily bouřky, které zde setrvaly po celý víkend a přinesly extrémní srážkové úhrny. Bouřky doprovázel i silný vítr. Na hoře Mont Aigoual (1 567 m n. m.) zaznamenali v neděli náraz větru o síle 156 km/h.

Vydatné deště zasáhly také Alpy. Na pomezí Švýcarska a Itálie (v kantonu Ticino) spadlo za 48 hodin od 150 do 300 mm srážek. V oblasti navíc nadále vydatně prší. Vydatné srážky způsobily několik sesuvů půdy. Ke vzniku rozsáhlejších povodní ovšem nevedou (oblast s nejintenzivnějšími srážkami je poměrně malá a vysoko v horách).

Jih Francie, Katalánsko i západní Alpy musí v příštích dnech počítat s dalšími vydatnými dešti. Na jihu Francie a v Katalánsku na řadě míst spadne dalších 100 až 200 mm srážek. Vydatné srážky tentokrát navíc zasáhnou i nížiny a povedou častěji k rozvodnění řek a zatopení měst.

Srážky
Očekávané srážky na jihu Francie v příštích 72 hodinách (do čtvrtečního poledne), zdroj: Ventusky