Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

V Evropě hlášeny obří kroupy, v Polsku měly i 12 cm

Nad Evropou se v tomto týdnu vytvořilo výrazné frontální rozhraní. Na východ Evropy proniká velmi teplý vzduch, zatímco západní Evropa hlásí podprůměrné teploty. Střední Evropa a alpské státy leží na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot a tvoří se zde tak velmi silné bouřky. Ve velmi dynamickém prostředí (střih větru přesahuje 15 m/s) se tvoří i supercely, které produkují obří kroupy.

Kroupy
Mapa zachycuje místa (zeleně), kde se v tomto týdnu v Evropě vyskytly kroupy, zdroj: Eswd.eu

První výrazné krupobití v tomto týdnu zasáhlo v pondělí oblast kolem Mnichova na jihu Německa. Jejich velikost se pohybovala kolem 5 cm. Zasaženo bylo ovšem hustě obydlené území v dlouhém pásu. Škody jsou tak značné - poškozené rostliny, střechy domů, zničená auta nebo omlácené fasády domů. Ještě větší kroupy byly včera hlášeny u města Gorzów Wielkopolski v severozápadním Polsku, kde dosáhly velikosti 12 cm. Další extrémně veliké kroupy padaly na jihu Slovinska u hranic s Chorvatskem. Lidé hlásili až 11 cm veliké kroupy.

Kroupy se nevyhnuly ani našemu území. V pondělí byly až 5 cm veliké kroupy hlášeny v obci Luby na Chebsku. V Sokolově padaly kroupy o velikosti 3 cm.

Níže si můžete prohlédnout fotky obřích krup z posledních dnů - na prvním snímku jsou 12 cm veliké kroupy z Polska ze včerejšího dne a na druhém 11 cm veliké kroupy ze Slovinska.