Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Letošek zatím bez tornád, tromba se vyskytla jen jedna

Letošní rok do Česka přinesl několik bouřkových systémů, ale škody po bouřkách nejsou nijak rozsáhlé. V letošním roce se nevyskytlo ani žádné tornádo (resp. se nepodařilo žádné terénními průzkumy prokázat) a pozorována byla jen jediná výraznější tromba. Ta se vyskytla 15. července v Olomouckém kraji mezi obcemi Kokory a Krčmaň. Během přeháňky zde byl pozorovatelný vzdušný vír, který se ovšem zemského povrchu nedotkl a žádné škody tak nezpůsobil (viz video).

Naposledy u nás byla tornáda pozorována při přechodu výrazné studené fronty v září 2018. Dne 23. září mezi obcemi Kněževsí a Lišany na Rakovnicku způsobilo rozsáhlé polomy v lesích, strhlo i několik střech a ohýbalo sloupy elektrického vedení (viz popis tohoto případu). V roce 2016 se další výrazné tornádo vyskytlo v obci Červená Hora na Náchodsku. Zde tornádo dokonce pobořilo celou stodolu (viz popis tohoto případu). Mezitím se u nás každoročně vyskytlo několik výrazných tromb.

To, že se v letošním roce zatím nevyskytlo žádné tornádo, je z dlouhodobých statistik běžné. Letošní rok je spíše překvapivý tím, že bylo pozorováno i velmi malé množství tromb. Místo toho jsou stále častěji pozorovány prachové víry, tzv. rarášci.

Tornádo
Naposledy se u nás tornáda objevila 23. září 2018 v nočních hodinách při přechodu výrazné studené fronty - na Rakovnicku tornádo zlomilo i sloup vysokého napětí, zdroj: ČHMÚ