Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Na západě Německa se vyskytlo tornádo, poničilo několik domů

Přes Evropu včera začala přecházet od západu studená fronta. Na řadu míst přinesla i silné bouřky. Na západě Německa se poblíž hranic s Lucemburskem vyskytlo dokonce tornádo. V obci Nusbaum a okolí v 15:50 výrazně poškodilo až 15 domů. U dvou domů odneslo i celou střechu a pobořilo stěny (viz fotografie). Dva lidé byli během řádění tornáda zraněni. Dle škod tornádo dosáhlo intenzity F2.

Dům
Dům poškozený tornádem v obci Nusbaum, autor Meteorologist Janice Davila, zdroj: facebook.com

Radar
Radarový snímek bouřky s tornádem z 15:50 - tornádo se vyskytlo v oblasti s bílým jádrem na severu snímku, zdroj: ventusky.com

Současná studená fronta souvisí s tlakovou níží na severu Britských ostrovů. Zajímavostí je, že jde o bývalý hurikán Lee. Ten vznikl už na začátku září v Atlantiku (viz článek). Následně zamíří do Kanady, kde se přeměnil na tlakovou níží a zamířil opět přes Atlantik na severozápad Evropy, kde se nachází nyní. S tlakovou níží spojená fronta dnes začíná ovlivňovat i naše území. Ráno již pršelo na západě. Do večera se srážky rozšíří na většinu území a na východě může večer i zabouřit.

Fronta
Pozice studené fronty a srážek dnes ve 14:00, zdroj: ventusky.com