Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Letos zatím nejsilnější hurikán Lee vznikl v Atlantiku, zesílil extrémně rychle

Hurikánová sezóna v Atlantiku v těchto dnech dosahuje v průměru svého pomyslného vrcholu z klimatologického pohledu. A letos tomu odpovídá i reálné dění v této části světa. Postaral se o to hurikán Lee. Jeho vzniku předcházel postup tropické vlny ve východním proudění z oblasti Kapverdských ostrovů přes Atlantský oceán k západu. 5. září se z vlny vytvořila tropická deprese, a díky vhodným podmínkám, kterými jsou zejména nadprůměrně vysoká teplota mořské vody, jen mírný střih větru a taky vysoká vlhkost vzduchu ve středních hladinách troposféry, se už o pár hodin později zformovala tropická bouře Lee. Ve středu večer (světového času) Lee dosáhl stadia hurikánu, kdy rychlosti větru v blízkosti středu přesáhly 120 km/h.

Satelit
Hurikán Lee na satelitním snímku z dnešního odpoledne, zdroj: ventusky.com

Opravdu impozantně pak proběhlo rapidní zesílení v průběhu čtvrtka a noci na pátek. Během pouhých šesti hodin z kategorie 2 zesílil na kategorii 4 a v noci na dnešek (jak zjistil průzkumný let, tzv. hurricane hunter) pak Lee dosáhl i páté, tedy nejsilnější kategorie Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Rychlosti větru se během 30 hodin zvýšily o 140 km/h! Tím tak byl dvoj- až trojnásobně překonán limit pro rapidní zesílení hurikánu. A to znamená i jeden z nejrychleji se prohlubujících hurikánů v historii. Celý proces zesílení navíc proběhl rychleji, než počítala oficiální předpověď.

Lee je zatím nejsilnějším hurikánem letošního roku v Atlantiku. Páté kategorie přitom v průměru dosáhne méně než 1 % všech tropických cyklón. Lee se stal navíc hurikánem 5. stupně na nejvzdálenějším bodě (v jihovýchodním směru) v Atlantiku v historii. Obvykle totiž této nejsilnější kategorie dosahují hurikány až ve větší blízkosti Karibiku a Malých Antil. Důvodem je už zmíněná výrazně nadprůměrná (zhruba od 2 °C) teplota vody v tropickém Atlantiku a další vhodné podmínky v atmosféře.

Hurikán
Hurikán Lee vznikl v nejvzdálenějším bodě na jihovýchodě Atlantské hurikánové oblasti v historii pozorování, zdroj: twitter.com

Během dnešního večera Lee zřejmě dosáhne vrcholu svého vývoje, pokud jde o intenzitu a sílu větru. Tlak vzduchu v centru hurikánu klesne na hodnotu pod 925 hPa a rychlosti větru se budou pohybovat až kolem 285 km/h s nárazy blížícími se ke 350 km/h! Není vyloučena ještě o něco větší intenzita. Každopádně jde o mimořádně silný hurikán. Naštěstí je zatím daleko od obydlených území. Tak silný vítr ale generuje vysoké vlny a vede i ke vzniku nebezpečných mořských proudů, které v následujících dnech zasáhnou severní ostrovy Malých a později kromě Kuby i Velkých Antil.

Vlny
Ačkoliv Lee bude postupovat daleko od obydlených území, vysoké vlny, které bude vytvářet, zasáhnou především severní pobřeží Malých i Velkých Antil a Baham (na obrázku očekávaná výška vln v pondělí příští týden), zdroj: ventusky.com

Modely se zatím shodují v tom, že dráha postupu bude směřovat dost daleko od obydlených území i v dalších dnech, po neděli se ale přiblíží k Bahamám. Další směřování je už méně jisté, přesto modely preferují variantu stočení k severu (potenciálně i přes Bermudy) a příští víkend je možné zasažení krajního východu Kanady. Nicméně to je ještě hodně daleko a velmi nejisté, možné je i stočení více k západu a úder na severoamerickou pevninu anebo postup nad severní Atlantik, kde by se Lee změnil v tlakovou níži mírných zeměpisných šířek. Intenzita hurikánu by přitom měla začít zvolna klesat, do začátku příštího týdne ale s největší pravděpodobností zůstane silným hurikánem.

Hurikán
Očekávaný postup hurikánu Lee (vpravo) do příští středy podle různých modelů, vlevo je ještě patrný vznikající hurikán Margot, zdroj: ventusky.com

V blízkosti Kapverdských ostrovů mezitím vznikla tropická deprese číslo 14 (a na západ ostrovů přinesla vydatné deště), v noci na dnešek se z ní vytvořila tropická bouře Margot. V následujících dnech bude směřovat k severozápadu až severu a začátkem příštího týdne zesílí na hurikán. Jeho další postup je dost nejistý – některé modely simulují možný směr k Azorským ostrovům, jiné pak i možnost vzájemného ovlivnění s hurikánem Lee. Ve vzdálenějším horizontu je pravděpodobný i vývoj dalšího hurikánu, a to z vlny ve východním proudění směřující ze západní Afriky do Karibiku koncem příštího týdne.

Jak je patrné, je v těchto dnech nad tropickým Atlantikem opravdu živo. A to i přesto, že vliv jevu El Niño na vznik hurikánů je spíš negativní. To je zřejmě potlačeno velmi teplou mořskou vodou, která tvoří pomyslné „palivo“ pro vznik a vývoj hurikánů.