Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Hlášeny jsou u nás první tromby, v sousedních zemích i tornáda

Bouřková sezona teprve začíná, i přesto byly u nás hlášeny již první tromby. První větší se objevila 24. dubna na bouřce u Břeclavi (fotografie) a na obloze vydržela jen minutu. Další tromba se vyskytla nedaleko Kyjova 2. května (fotografie). Výskyt tromb v tomto období je ovšem zcela běžný. Lidé je také po tornádu na jihu Moravy více hlásí. I to může být důvod, proč obě pozorování prvních tromb u nás pochází právě z jihu Moravy.

Tromba
Snímek tromby 24. dubna z Přítluk na jihu Moravy, zdroj: Světlana Kršková

V sousedních zemích už se vyskytly dokonce přímo tornáda a zanechaly za sebou i značné škody. Význačná byla situace v polovině února v Polsku, kde bylo za den hlášeno hned 8 tornád (viz článek V Polsku hlášeno několik tornád). Tři tornáda od začátku roku zaznamenali také v Německu. První se vyskytlo v obci Casekow na severu Německa u hranic s Polskem 17. února. Další zaznamenali na jihu Německa v obci Böhmenkirch dne 8. dubna. Dosáhlo intenzity F1. Prohnalo se přímo středem obec, kde lidem ničilo střechy, ploty a lámalo stromy (tornadomap.org).

Tornádo
Pobořený plot po tornádu v obci Böhmenkirch, zdroj: tornadomap.org

Tornádo
Polámené stromy a odnesená trampolína po tornádu v obci Böhmenkirch, zdroj: tornadomap.org

Třetí tornádo se v Německu vyskytlo 26. dubna na západě Německa u hranic s Francií v obci Kandel. Zde dosáhlo síly F0 a poškodilo hlavně ochranné fólie na poli (tornadomap.org). Spolu s tím bylo v Německu hlášeno od začátku roku přes 15 tromb.

Tornádo
Tornádo nad obcí Kandel dne 26. dubna, zdroj: tornadomap.org

Na Slovensku a v Rakousku zatím letos tornádo hlášeno nebylo.