Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

V Česku se vyskytují mezoměřítkové konvektivní systémy, přináší bouřky i trvalé deště

Počasí posledních dnů v Česku je bohaté na bouřky. Ty se vytvářejí v teplém a vlhkém vzduchu, který se udržuje nad střední Evropou, přičemž tvorbě výstupných pohybů potřebných pro vznik mohutných bouřkových oblaků napomáhá přítomnost zvlněného frontálního rozhraní. To se nad střední Evropou udržuje už od začátku týdne a počasí u nás bude ovlivňovat až do pátku. Bouřky, které se na něm tvoří, přitom nabývají různé podoby, někdy se jedná o klasické multicely (více různě starých bouřkových buněk u sebe), výjimečně se objevují supercely, ale relativně často se tentokrát tvoří tzv. mezoměřítkové (někdy též označované jako mezosynoptické) konvektivní systémy. O co vlastně jde? Jedná se o rozsáhlou soustavu bouřkových oblaků druhu cumulonimbus se souvislou oblastí konvektivních srážek. Horizontální rozměry takovéhoto systému musí alespoň v jednom směru přesáhnout 100 kilometrů. Dobře rozpoznatelné jsou tyto systémy na radarových nebo satelitních snímcích.

MCS
Typická podoba mezoměřítkového konvektivního systému na radarových snímcích (vlevo) a rozdělení na konvektivní a vrstevnatou oblačnost (vpravo) – systém postupuje zleva doprava, zdroj: Arnoštová, M.: Aktivita blesků v Česku v oblastech MCS, Bakalářská práce, 2020

I když mezoměřítkový konvektivní systém (dále jako MKS, v angličtině MCS) vzniká primárně spojením několika konvektivních bouří, během následujícího vývoje postupně nabývá na významu i vrstevnatá oblačnost, tedy zpravidla oblaky druhu nimbostratus. Z nich pak vypadávají sice ne tak intenzivní, ale přesto trvalé a plošně rozsáhlejší srážky. Tyto vrstevnaté oblaky s trvalejším deštěm přiléhají zezadu k oblasti bouřek charakteristických pro čelo MKS. Při přechodu MKS přes dané místo tedy bouřky postupně přejdou do trvalého deště. V případě, že probíhá vývoj nových bouřkových buněk, se MKS nadále vyvíjí. Pokud naopak vývoje buněk ustane, cumulonimby postupně zaniknou a MKS se pak skládá už převážně z vrstevnatých oblaků (nimbostratů), které přinášejí slábnoucí srážky, až posléze nastává rozpad MKS.

MKS
Mezoměřítkový konvektivní systém nad Českem v noci z pondělí na úterý 22. 6. 2021 - na čele jsou silné bouřky, v zadní části naopak trvalé srážky, zdroj: ventusky.com

Podoba těchto konvektivních systémů je velice pestrá, mohou zahrnovat jak konvektivní bouře typu multicel, tak i supercely a během vývoje MKS se jejich struktura zpravidla mění a vyvíjí. Zajímavý příklad více či méně lineárně uspořádaných konvektivních bouří představuje tzv. squall line. Jde o speciální označení pro silnou formu čáry instability (tedy čelo lineárně či do oblouku uspořádaného nefrontálního pásu zesílené tvorby konvektivní oblačnosti, viz příklad z roku 2013 nebo 2009). U nás se squall line často vytváří před příchodem studené fronty. V případě rychle postupujících MKS doprovázených prudkým větrem se může vytvořit dokonce tzv. derecho, tedy rozsáhlá větrná bouře působící značné škody. V případě oválného uspořádání MKS mluvíme o tzv. mezosynoptickém (mezoměřítkovém) konvektivním komplexu.

Typická doba života MKS je kolem 10 hodin, přičemž vrstevnatá složka a kovadliny z cumulonimbů můžou přetrvávat i podstatně déle. Obvykle se zpravidla vytvářejí v odpoledních až večerních hodinách, často můžou dosahovat maxima až během noci. V případě pomalu postupujících a dlouho existujících MKS se vyskytují dlouhotrvající vydatné srážky, které pak působí lokální povodně, problémy může přinášet i silný vítr a také četné blesky.

Blesk
MKS systémy často také doprovází vysoký počet blesků

Podmínku rozměrů a doby života MKS v posledních dnech zcela splnil například komplex bouřek, který nás přecházel v noci z pondělí na úterý. A podle aktuálních předpovědních podkladů lze tvorbu MKS čekat i v noci na zítřek a pak zase zítra pozdě večer.

Na závěr je vhodné dodat, že v tropických oblastech se nad oceánem můžou mezosynoptické konvektivní systémy transformovat v tropické cyklony, které pak existují i řadu dní.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.