Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Unikátní záběry Alp ze Šumavy, výjimečná dohlednost přinesla nádhernou podívanou

Dnes k nám začal proudit teplý a velmi suchý vzduch. Ve vzduchu bylo i velmi málo prachových částic, což se stává jen zřídka. Především kombinace čistého a velmi suchého vzduchu vedla k výjimečně dobré dohlednosti na celém našem území. To se v průběhu roku stává jen zřídka. Většinou jsou dobré dohlednosti hlášeny jen z hor během inverzí v zimě a na podzim. Tentokrát ovšem vynikající dohlednost panovala jak na horách, tak i v nížinách. Ze Šumavy tak byly opět pozorovatelné i více než 200 km vzdálené vrcholy Alp. Tak dobře přitom byly naposledy vidět v polovině února. V květnu už takto jasně bývají vidět jen zřídka. Během pozdního jara a léta se perfektně průzračný pohled na Alpy ze Šumavy naskytne jen párkrát do roka, v některých letech vůbec.

Zasněžené Alpy ze Šumavy
Alpy jsme dnes zachytili z hřebene mezi vrcholy Plechý a Třístoličník. Právě z těchto míst jsou Alpy z Česka pozorovatelné nejlépe. Na vrcholcích je totiž jen málo stromů a umožňují tak kruhový výhled do okolní krajiny. Dnes bylo možné pozorovat i 206 km vzdálený Grossglockner s nadmořskou výškou 3798 m n. m. Lehce patrná byla také nejvyšší hora Německa Zugspitze ve vzdálenosti 260 km. Vůbec nejimpozantněji byl pozorovatelný vrchol Watzmann (2713 m) vzdálený 150 km a také vrchol Dachstein (2995 m) vzdálený 145 km. Souhra několika meteorologických faktorů tak vytvořila nádhernou scenérii. Nejdetailnější záběry Alp jsou tvořeny super-teleobjektivem s ohniskem 900 mm. Širší záběry jsou běžným teleobjektivem 200 mm.

Alpy ze Šumavy
Pohled z Trojmezné směrem na masiv Dachstein 9. května 2021 - nejvyšší vrchol tohoto masivu má nadmořskou výšku 2995 m a vzdálený je z tohoto místa 145 km

Alpy ze Šumavy
Pohled z Trojmezné směrem na masiv Dachstein 9. května 2021

Alpy ze Šumavy
Pohled z Trojmezné směrem na masiv Dachstein 9. května 2021 - detailní záběr na Dachstein a jeho tři špice (první zleva je nejvyšší bod Hoher Dachstein, následuje Mittlerspitz a Torspitz)

Alpy ze Šumavy
Pohled z Trojmezné směrem na vrchol Watzmann 9. května 2021

Alpy ze Šumavy
Pohled z Trojmezné směrem na vrchol Watzmann 9. května 2021

Alpy ze Šumavy
Masiv Hochkönig (dlouhý 12 km) z Trojmezné 9. května 2021 - vrchol je vzdálený 160 km

Alpy ze Šumavy
Detailní pohled na vrcholy s nadmořskou výškou přes 3000 m, které dnes byly pozorovatelné

Alpy ze Šumavy
Pohled na Alpy z Trojmezné 9. května 2021 - v údolí uprostřed snímku je v dálce hora Hoher Sonnblick (206 km daleko) s nadmořskou výškou 3106 m

Alpy ze Šumavy jsme zachytili také v prosinci a únoru, kdy ovšem bývají vidět poměrně často (viz článek Jak často lze pozorovat ze Šumavy Alpy?).