Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Jak často lze pozorovat ze Šumavy Alpy? Vynikající dohlednost se vykytuje hlavně v zimě

O víkendu byly ze Šumavy opět nádherně pozorovatelné vrcholy Alp (viz článek Z Šumavy jsou vidět Alpy). V těchto dnech už ovšem pozorovatelné nejsou. Pro jejich pozorování je nutné, aby dohlednost přesahovala 100 km, k čemuž je potřebný průzračný vzduch s nízkou vlhkostí a bez prachových částic. Jak často k takové situaci za rok dochází? Pro zodpovězení této otázky jsme analyzovali data z webové kamery na vrcholu Vítkův kámen (1035 m n. m.) na jihu Šumavy, odkud Alpy leží cca 100 km. Kameru provozuje spolek Šumava.eu. K analýze jsme využili data za posledních 7 let.

Kamera
Pohled na Alpy z webové kamery na vrcholu Vítkův kámen dne 16. dubna 2020, zdroj: webcam.sumava.eu

Z výsledků analýzy je patrné, že Alpy ze Šumavy jsou nejčastěji pozorovatelné v období od listopadu do února. V těchto měsících máte zhruba 20 % pravděpodobnost, že v daný den zahlédnete z vrcholů Šumavy Alpy. Pozorovatelné jsou dobře přibližně v 7 dnech v měsíci. Naopak v letních měsících je šance na pozorování Alp malá. V červenci jsou dokonce vidět v průměru jen jednou za tři roky a pravděpodobnost jejich pozorování je tak méně než 1 %. Z letních měsíců jsou nejčastěji vidět v srpnu, kdy jsou pozorovatelné zhruba ve dvou dnech v měsíci. Navíc pozorování v letních měsících nejsou tak kvalitní jako v zimních (nejsou rozpoznatelné všechny vrcholy). Výsledky analýzy ukazuje níže uvedená tabulka a graf.

MěsícPrůměrný počet dní s viditelností AlpPravděpodobnost viditelnosti Alp
Leden620 %
Únor621 %
Březen310 %
Duben310 %
Květen26 %
Červen13 %
Červenec<11 %
Srpen28 %
Září39 %
Říjen412 %
Listopad723 %
Prosinec824 %

Graf pozorování
Průměrný počet dní s viditelností Alp ze Šumavy v jednotlivých měsících roku za posledních 7 let

Závěry této analýzy (četnost výskytu dohlednosti nad 100 km na horách) jsou použitelné i pro ostatní horské polohy na našem území. Naopak pro nižší polohy by statistika byla zcela odlišná. Zde totiž v zimních měsících při mlhách a inverzích často panují nízké dohlednosti a nejlepší dohlednost se zpravidla vyskytuje na jaře nebo po přechodech studených front v průběhu celého roku. Analýza je limitována tím, že byla provedena z webové kamery. Z té jsou patrná především ta kvalitnější pozorování. Okem či dalekohledem mohou být Alpy vidět ještě o něco častěji.

Alpy z našeho území nejsou vidět jen ze Šumavy a Novohradských hor, ale také například z jihu Moravy, Vysočiny (viz fotografie) nebo dokonce z Beskyd.

Předpověď dohlednosti
Pokud chcete předem vědět, jestli budou Alpy pozorovatelné, je vhodné sledovat předpovědní mapy. Nejdůležitější je předpověď vlhkosti (v případě pozorování z hor v hladině 850 hPa) a množství prachových částic v ovzduší. Tyto mapy můžete najít pod názvy PM10 (prachové částice) a RH 850 hPa (relativní vlhkost v hladině 850 hPa, tedy cca 1500 m nad zemí). Vlhkost by v oblasti Šumavy a Alp měla být cca pod 30 % a PM10 co nejblíže 0 μm/m2. Ke splnění těchto podmínek na horách nejčastěji dochází během teplotní inverze při tlakové výši.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.