Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V noci a ráno u nás uhodilo 6 000 blesků, vyskytly se i slabé supercely

V noci na dnešek přes naše území začala přecházet zvlněná studená fronta. Na ní se ve druhé polovině noci začaly tvořit přeháňky a bouřky. Nejčastější byly v centrálním pásu Česka zhruba od Plzně po Ostravu. Jako první začalo bouřit na Plzeňsku. Potom se bouřky rozšiřovaly dále na východ.

Díky velmi vysokým hodnotám střihu větru některé z nich měly i znaky supercel. Vizuálně se je podařilo potvrdit především na Moravě, kam už dorazily za denního světla (viz fotografie supercely u Potštátu). Tato supercela vznikla mezi Benešovem a Vlašimí, dále postupovala na Svitavsko a zeslábla až na Olomoucku. Ojediněle se při jejím postupu vyskytly i malé kroupy. Celkové srážkové úhrny se ale pohybovaly jen do 10 mm a nepůsobily tak problémy. Další supercela se zřejmě vyskytla jižně od Klatov.

Radar
Radar v 5:20 - bouřky jižně od Klatov a severně od Žďáru nad Sázavou vykazovaly i znaky slabých supercel

Střih větru
Hodnoty střihu větru dnes ráno - dosahovaly velmi vysokých hodnot, až 40 m/s, zdroj: ventusky.com

Celkově u nás od půlnoci do 10:00 uhodilo kolem 6000 blesků podle sítě Blitzortung.org. Jedná se o zatím nejbouřlivější den od začátku roku. Ojediněle se bouřky ještě mohou objevit odpoledne a v noci na zítřek. Další se potom mohou objevit ve středu, ale ty už budou mít spíše charakter zimních bouřek.

Blesky
Blesky za dnešní den - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

V minulém roce se u nás výraznější bouřky vyskytly ještě mnohem dříve. Na konci března se dokonce objevilo tornádo. Výskyt bouřek v polovině dubna je již běžný.