Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Pondělní bouřky přinesly 60 000 blesků, nejvíce za posledních 5 let

Včera přes naše území přecházela zvlněná studená fronta. První bouřky se tvořily již ráno na západě Čech. Na Domažlicku vítr utrhl i střechu domu a na Rokycansku padaly 2 cm kroupy. Potom se bouřka přesunula do Prahy, kam přinesla výrazný roll cloud. Následně bouřky vytvořily větší systém, který se přesunul na východ území. Větší škody ale nepůsobil. Nárazy větru většinou nepřesahovaly 70 km/h, srážky byly do 20 mm a kroupy do 1 cm. Přinesl ovšem značný počet blesků.

Odpoledne se v Čechách začaly tvořit další bouřky, které přerostly až do stádia supercel a ty již působily i značné škody. Jedna výrazná supercela prošla v pásu východě od Prahy, přes Kutnou Horu, Čáslav, Chrudim a dále na východ. V Čáslavy byl naměřen náraz o síle 97 km/h (na profesionální stanici, jinde dle škod přesahoval i 100 km/h). V Kutné Hoře tuto bouřku doprovodily kroupy o velikosti až 3 cm. Druhá výrazná supercela šla jižněji v pásu od Písku, přes Jindřichův Hradec, Moravské Budějovice až po Hodonín. S kroupami přes 3 cm například v Moravských Budějovicích lidem zlikvidovala úrodu i skleníky. Vyskytlo se i několik menších supercel. Tyto bouřky opět doprovodil značný počet blesků.


Podle sítě Blitzortung.org u nás včera uhodilo lehce přes 60 000 blesků. To je nejvyšší počet blesků změřený na našem území za 24 hodin od 23. června 2017 (viz článek). Takto vysoký počet blesků je u nás výjimečný a vyskytuje se v průměru jen jednou za pět let. Bouřilo na většině území. Jen v krajích Karlovarském a Ústeckém se bouřky téměř nevyskytly.

Bouřky
Zaznamenané blesky na našem území 20. června 2022 - barevně odlišeny dle času úderů (v UTC), zdroj: blesky.bourky.cz

Bouřky
Intenzita blesků na km2 dne 20. června 2022 (fialovou jsou znázorněna místa, kde uhodilo nejvíce blesků), zdroj: blesky.bourky.cz