Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Uhodilo přes 60 000 blesků, kroupy dosáhly až 7 cm

Včera se přes velkou část našeho území přehnaly bouřky. Několik z nich přerostlo v supercely a postupně se spojily i do několika bouřkových systémů. Jako první bouřky působily škody v Jihočeském kraji, kde se jižně od Písku vyskytovaly velké kroupy. V obci Paseky dosáhly téměř 7 cm (viz fotografie). Na řadě dalších míst při postupu dále na východ dosahovaly 3 cm. Další kroupy o velikosti až 7 cm byly následně hlášeny v okolí Znojma či Mělníka. Také supercela severně od Prahy produkovala kroupy kolem 4 cm (například ve Slaném nebo Mělníku). Hasiči hlásili stovky výjezdů k popadaným stromům nebo zatopeným místům. Nárazy lokálně přesahovaly 100 km/h. Například ve Studénce vítr zlomil i sloupy elektrického vedení (fotografie) a na řadě míst vyvrátil vzrostlé stromy. Hodně popadaných stromů je hlášeno po noční bouřce i z Třince. Nejvíce srážek spadlo na severu Brna. Stanice ČHMÚ Brno - Žabovřesky hlásila hodinový úhrn kolem 60 mm. Celkem zde spadlo za 12 hodin 84,7 mm. Skoro 70 mm srážek naměřila také nedaleká obec Sloup. Na vydatné srážky severně od Brna reagovaly i řeky vzestupy na 1. SPA.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - nejvíce napršelo v centrálních částech Moravy, zdroj: hydro.chmi.cz

Hasiči
Hasiči v Libereckém kraji odpoledne vyjeli v souvislosti s bouřkami k více než stovce událostí. Zasahovali zejména na vyvrácených stromech a poškozených střechách, zdroj: facebook.com

Celkově u nás za 24 hodin (od pátečního do sobotního rána) uhodilo přes 60 000 blesků podle sítě Blitzortung. To je velmi vysoká hodnota. Mimořádnou hodnotu ze srpna minulého roku ovšem nepřekonala. Tehdy počet blesků za den překročil 80 000 (viz článek). Bouřky se vyhnuly západu Čech, velké části Pardubického kraje a krajnímu jihovýchodu Moravy. I blesky působily škody. V Olešnici zapálily střechu rodinného domu (viz fotografie).

Blesky
Mapa blesků za páteční den, barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz