Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Bouřky přinesly úhrny i kolem 50 mm, dvě tromby a 20 000 blesků

Dnes přes naše území přešla studená fronta, na které se tvořily i velmi silné bouřky. První přeháňky a slabé bouřky se vyskytly již ráno na severu Čech. Více ale nabraly na síle až odpoledne, kdy se přesunuly na jihovýchod území. Nejsilnější byly na jihu Čech, jihu a východě Moravy a východě Slezska. Hned tři profesionální stanice ČHMÚ dnes zaznamenaly úhrny přes 50 mm (Netřebice u Českého Krumlova, Moravské Budějovice a Horní Lomná v Beskydech). Vůbec nejvíce srážek spadlo v Moravských Budějovicích, kde tamní stanice zaznamenala úhrn 59,2 mm. Vydatné srážky způsobily také škody. Nejvíce jih bylo hlášeno z Otrokovic ve Zlínském kraji, kde voda a bahno z polí zaplavilo i dálnici. Voda se dostala také do několika sklepů ve městě. Výjezdy hlásili hasiči také v Moravských Budějovicích či na jihu Čech. Bouřky ojediněle doprovodily i kroupy (do 2 cm). Ty byly hlášeny například i v Brně.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 18:00 do dnešních 18:00 - nejvíce srážek spadlo na jihu Čech, jihu Moravy a v oblasti Beskyd, zdroj: hydro.chmi.cz

Kroupy
Kroupy v Brně dnes odpoledne - dosáhly až 2 cm, zaslal Morce2, zdroj: in-pocasi.cz

Pozorovány byly také dvě menší tromby. Jedna se objevila ve Štěpánovicích u Českých Budějovic (fotografie) a druhá ve Zbyšově u Brna (fotografie). Na jihu Moravy byl na čele bouřek pozorovaný často také shelf cloud.

Bouřky
Čelo silných bouřek u Valtic na Moravě s oblakem shelf cloud, zdroj: Tomáš Zatloukal a Miroslav Štefek - CTRA

Celkově u nás dnes zatím uhodilo kolem 20 000 blesků podle sítě Blitzortung.org. Jde o nejvyšší hodnotu od začátku roku (doposavad nejvíce blesků uhodilo 31. března, kdy to bylo kolem 14 000).