Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Česko zasáhnou velmi silné bouřky, na jihu Moravy může být až 37 °C

Ve čtvrtek nás čeká nebezpečné počasí. Čekají se totiž velmi silné bouřky i tropická vedra. Počasí se ovšem bude výrazně odlišovat v různých částech naší země. Již ráno a dopoledne bude místy pršet hlavně na západě Čech. V Čechách bude i hodně oblačnosti. Zato na Moravě a ve Slezsku bude většinou slunečno. To se projeví na odpoledních teplotách. Na západě Čech budou denní maxima kolem 20 °C, zato na východě překročí i 30 °C. Vůbec nejtepleji bude na jihu Moravy. V okolí Břeclavi a Hodonína se teploty mohou dostat až na 37 °C. Bude se jednat o vůbec nejvyšší teploty v letošním roce změřené na našem území. Na 34 °C se odpolední maxima mohou dostat v Brně nebo Zlíně. Dále na sever již bude o něco chladněji. V Ostravě nebo Olomouci se očekává 32 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Očekávané teploty zítra odpoledne na jihu Moravy, kde může být až 37 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Na výrazném teplotním rozhraní se odpoledne začnou tvořit velmi silné bouřky. Nejsilnější budou zřejmě k večeru v oblasti přes jih Čech, Vysočinu, západ Moravy a východ Čech. Počítat s nimi ovšem musíme také na východě Moravy a ve Slezsku. Naopak na západě Čech díky nižším teplotám už tak silné nebudou. Bouřky doprovodí velmi silné nárazy větru o síle až 90 km/h, přívalové srážky a i větší kroupy. Působit tak opět mohou rozsáhlejší škody. Vzhledem k vysokým hodnotám střihu větru se mohou tvořit i tzv. supercely, které potom mohou doprovázet veliké kroupy až 4 cm. V noci na pátek budou bouřky postupně slábnout.

Bouřky
Takto predikuje model ICON srážkovou a bouřkovou aktivitu ve čtvrtek kolem 20:00 - lokální bouřky se ovšem mohou tvořit i ve východnějších oblastech, než tento model počítá, zdroj: in-pocasi.cz