Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Lokálně opět přeháňky nebo bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami

Červen u nás byl teplotně průměrný, normální jsou zatím i první dny července

Za námi je první měsíc meteorologického léta. Červen k nám přinesl teplotně normální počasí. Zatímco v severozápadní polovině území byla teplotní odchylka od průměru do +1 °C, v jihovýchodní polovině území naopak byla do -1 °C. V posledních dvou letech byly červny naopak teplotně výrazně nadprůměrné. Podobný jako ten letošní byl z pohledu teplot červen v roce 2020.

Červen
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu června 2023 na stanici Praha - Libuš, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Srážkově šlo o podprůměrný měsíc. Celkově bylo srážek málo, o něco více jich spadlo na východě, kde se vyskytly i přívalové srážky. Zatímco na začátku měsíce bylo na Moravě a ve Slezsku velmi vysoké nasycení půdy, na konci měsíce již na celém území výrazně kleslo. To na jednu stranu zvyšuje nebezpečí požárů, ale na druhou stranu zase snižuje nebezpečí vzniku lokálních povodní během bouřek. V předchozích letech jsme zažívali srážkově nadprůměrné červny. Naposledy byl srážkově podprůměrný ten v roce 2019.

Červen zatím nepřinesl rozsáhlé škody během bouřek a celkově bylo počasí poklidné. I první červencové dny přinášejí zatím normální teploty. Jen pocitovou teplotu snižuje přechodně až čerstvý vítr, ale i ten je v létě běžný. Spousta lidí první červencové dni využila na výlety. Pro pěší turistiku panují ideální podmínky. V horských polohách ale díky větru a většímu množství oblačnosti přišla vhod i bunda. Teploty se v pondělí na horách pohybovaly většinou do 18 °C a slunce se objevovalo jen občas. První den tohoto týdne jsme zachytili na Šumavě v oblasti Modravy, kam se vydal velký počet turistů.

Šumava
Modrava v pondělí 3.7.2023 - první dny prázdnin doprovodil vítr a velké množství oblačnosti

Šumava
Modrava v pondělí 3.7.2023 - vody v Roklanském potoce je relativně málo po suchém červnu

Šumava
Modrava v pondělí 3.7.2023 - místní potůčky a zelené louky lákají turisty

Výrazně se od průměru teploty odchýlí v závěru týdne, kdy se teploty dostanou i přes 30 °C. Jak dlouho ale tak vysoké teploty vydrží během následujícího týdne, je zatím nejisté.