Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Červenec byl u nás teplotně nadnormální, ve světě byl dokonce výrazně nejteplejší za dobu měření

Červenec u nás byl teplotně nadprůměrný (v kontextu posledních 50 let dokonce výrazně nadprůměrný). Na řadě stanic šlo o nejteplejší červenec od roku 2018. V posledních třech letech byl vždy o trochu chladnější než ten letošní. Vůbec nejvyšší teplota byla naměřena na stanici ČHMÚ Plzeň-Bolevec, kde 15. července vystoupila na 38,6 °C. Vyskytla se u nás také celá řada letních a tropických dnů. Po teplotně průměrném červnu tak teploty narostly a léto jako celek rozhodne srpen (ten se aktuálně očekává teplotně průměrný, i když jeho úvod je zatím podprůměrný). Srážkově byl naopak letošní červenec podprůměrný. Výrazněji u nás zapršelo až v posledních dnech měsíce.

Teplota
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu července 2023 na stanici Praha Libuše, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Nadprůměrné teploty hlásilo v Evropě také Středomoří. Naopak Rusko, Skandinávie a Britské ostrovy včetně Beneluxu, Dánska a severozápadu Německa měly teploty průměrné až podprůměrné.

Ve světě byl letošní červenec vůbec nejteplejším měsícem za dobu pozorování. Rozdíl před dosud nejteplejším měsícem je přímo skokový. Doposavad byl nejteplejším zaznamenaným měsícem červenec v roce 2019. Ten letošní ho ale o 0,33 °C překonal podle reanalýzy ECMWF. Za výrazný nárůst teploty může pokračující globální oteplování a také probíhající jev El Niño.

Teplota
Globálně nejteplejší měsíce za dobu pozorování (od roku 1940) podle reanalýzy ECMWF, zdroj: twitter.com

Teplota
Globální teplota červenců od roku 1940 podle reanalýzy ECMWF, zdroj: twitter.com