Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Čechami se prohnalo derecho, v Plzni náraz větru dosáhl 125 km/h

Z Bavorska k nám večera večer dorazil silný a mohutný bouřkový systém. Systém dokonce splnil definici tzv. derecha (dlouhotrvající bouřkový systém doprovázený velmi silným větrem na vysokém počtu míst). Poslední derecho se u nás objevilo v červnu minulého roku a předtím v roce 2017. Nárazy větru v pásu přes Český les, Plzeň, Příbram, Prahu až východ Čech často přesahovaly 90 km/h. Často se vyskytovaly i v Bavorsku (stanice Norimberk či Waldmunchen). V Plzni na profesionální meteorologické stanici na Mikulce byl naměřen náraz větru 125 km/h. Dle miskového anemometru stanice to bylo podle ČHMÚ dokonce přes 130 km/h. To jsou zde nejvyšší hodnoty za dobu měření od roku 2004! Doposavad měl rekord Kyrill a to 122 km/h. Na Plzeňsku vítr vyvrátil desítky stromů a v Plzni na Borech dokonce strhl střechu panelového domu. Před příchodem bouřky byl pozorovatelný i shelf cloud (viz snímky níže).

Bouřka
Příchod bouřky do Plzně - na čele charakteristický shelf cloud a patrné je i prohnutí bouře do tzv. bow echo

Bouřka
Příchod bouřky do Plzně

Bouřka
Příchod bouřky do Plzně

Velké škody byly i ve středních Čechách. Například Neumětely hlásili podle ČHMÚ náraz 111 km/h, Praha Karlov lehce přes 100 km/h a Čáslav 97 km/h. Hasiči tak hlásili stovky výjezdů. Výjezdy souviseli se silným větrem. Srážky naopak škody většinou nepůsobily (spadlo nejčastěji od 5 do 20 mm). Kroupy se vyskytly hlavně v Karlovarském kraji, kde měly do 2 cm. Celkově u nás uhodilo až 40 000 blesků podle sítě Blitzortung (nejvíce v severní polovině Čech). Podobné množství blesků u nás bylo detekováno naposledy v červnu minulého roku. Na květen jde o velmi neobvyklou hodnotu.

Výjezdy
Místa výjezdů hasičů v souvislosti s počasím, zdroj: facebook.com

Značné škody po bouřkách hlásilo i sousední Německo. V regionu Severní Porýní-Vestfálsko se vyskytla i tři tornáda. Ve městě Paderborn tornádo zranilo dokonce 40 lidí z toho 10 vážně (viz video škod).

V dalších dnech už bude počasí klidnější. Bouřky se v příštím týdnu mohou objevit hlavně v úterý, ale vážnější škody už působit nebudou.