Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Jaderná elektrárna Dukovany spoluvytvářela rozsáhlý oblak nad Vysočinou

Bezvětří a výrazné radiační ochlazování během noci přeje v těchto dnech bohatému vzniku mlh (oblačnosti typu stratus). Vodní pára v přírodě při nočním ochlazení (poklesu teploty pod rosný bod) rychle kondenzuje a tvoří se mlhy. V případě vypouštění vodních par z elektráren vznikají taktéž oblaka, ale ve většině případů jsou omezena na nejbližší okolí elektráren. Při vhodných situacích ovšem mohou ovlivnit i široké okolí. Nejvíce počasí ve svém okolí ovlivňují chladící věže jaderných elektráren (viz článek Vliv elektrárny Temelín na počasí)

O zajímavou scenérii se v úterý ráno postarala také jaderná elektrárna Dukovany. Nad oblastí se ve výšce 2 km vytvořila výšková inverze, pod kterou kondenzovala vodní pára z chladicích věží a vytvářela oblačnost typu stratus. Ta se zkombinovala i se zbytky oblačnosti vzniklých během noci (ne všechna oblačnost nad místem se vytvořila jen díky chladícím věžím elektrárny). Vytvořil se tak fascinující pohled na to, jak elektrárna spoluvytváří rozsáhlou oblačnost. Situaci v úterý ráno zachytila Hana Podrazká a sdílela na Facebooku (viz snímek níže).

Oblačnost
Elektrárna Dukovany v úterý ráno - oblačnost vznikající nad elektrárnou, zdroj: Hana Podrazká

Oblačnost
Satelitní snímek z 9.11. 8:30 - červeným křížem je označena oblast Dukovan, z které vychází oblačná vlečka , zdroj: chmi.cz