Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Cyklón Freddy přepisuje rekordy tropických cyklón, jeho dráha už se blíží 10 tisícům kilometrů

Cyklón Freddy (psali jsme o něm již v polovině února) přepisuje rekordy tropických cyklón a do jejich historie se tak zapíše výrazným písmem. S největší pravděpodobností pokořil skoro 30letý rekord hurikánu/tajfunu John v délce života. John přešel téměř celý Pacifik, díky čemuž zůstal ve stadiu pojmenované tropické cyklóny 31 dnů (stalo se tak v roce 1994). Freddy už teď existuje 33 dnů (a to si zřejmě ještě minimálně 2-3 dny připíše), což by byl nový rekord. Tento rekord ale musí posvětit speciální komise ustavená při Světové meteorologické organizaci (WMO). Během svého života totiž Freddy několikrát výrazně zeslábl pod stadium tropické cyklóny, což znamená, že rychlost větru klesla pod 118 km/h. Ale i pokud tento rekord nakonec uznán nebude, jsou už teď jisté další rekordy a výjimečné události, kterými se Freddy do historie jistě zapíše.

Dráha
Dráha postupu cyklónu Freddy a jeho intenzita (fialová znamená 5., tedy nejsilnější kategorii s rychlostmi větru přes 250 km/h), zdroj: en.wikipedia.org

Je to například největší akumulovaná cyklonální energie (ACE) tropické cyklóny na jižní polokouli. ACE je charakteristika používaná k vyjádření energie uvolněné tropickou cyklónou během jejího života (spočte se jako suma kvadrátu maximální rychlosti větru, a to po šesti hodinách). Freddy už dosáhl hodnoty 81 jednotek ACE, zatímco dosavadní rekordmanem byl cyklón Fantala z roku 2016 s 53 jednotkami. Dosažená hodnota mimochodem odpovídá celé průměrné hurikánové sezóně v Atlantiku! A navíc je poměrně velká šance, že Freddy se stane tropickou cyklónou s nejvyšší ACE vůbec – tedy že překoná i dosavadního rekordmana hurikán Ioke, který v roce 2006 dosáhl 85,3 ACE.

Naprosto bezprecedentním se Freddy stal díky šesti cyklům rapidního zesílení – jde o dramatické prohloubení tropické cyklóny vedoucí ke zvýšení maximální rychlosti větru minimálně o 30 uzlů (resp. 55 km/h) během 24 hodin. Jde o jev, který dokáže značně zkomplikovat předpověď tropických cyklón. Dosud se přitom v rámci jedné cyklóny odehrály maximálně 4 cykly rapidního zesílení!

Velmi neobvyklá, možná by se dalo říct spíše bizarní, je taky dráha postupu Freddyho. Nejprve překonal celý Indický oceán, což se dosud podařilo jen čtyřem cyklónům. Napomohla tomu jak teplá voda, tak i vhodné rozložení tlakových útvarů v okolí jeho postupu usměrňující postup Freddyho výrazně zonálním (k západu) směrem. Vznikl u břehů severozápadní Austrálie (kolem 5. února) a pak zamířil k západu kolem ostrovů Mauritius a Réunion, následně naplno zasáhl Madagaskar, kde sice zeslábl, ale nad Mozambickým průlivem opět mírně zesílil. Koncem února dorazil na africkou pevninu, kde zasáhl jižní Mosambik a Zimbabwe. Přechod nad africkou pevninu bývá zpravidla konečná pro tropické cyklóny v této části světa, ne tak pro Freddyho. Sice zeslábl do stádia tropické deprese, ale ta přečkala a vzhledem k vhodným podmínkám proudění (západní vítr) se dostala opět nad vody Mozambického průlivu. Díky jeho nadprůměrné teplotě opět načerpal potřebnou energii vedoucí k jeho opětovnému zesílení, které dokonce splnilo podmínky výše zmíněného rapidního zesílení (a šestého v řadě). Celková délka trajektorie se tak už blíží 10 tisícům kilometrů.

Trajektorie
Předpověď postupu cyklónu Freddy podle centra na Réunionu, zdroj: meteo.fr

Freddy taky přináší velmi vydatné deště – ty například přispěly k tomu, že na Madagaskaru spadl za týden trojnásobek průměrného měsíčního úhrnu. Mosambik hlásí díky Freddymu za únor dokonce úhrn odpovídající celoroční sumě srážek! A další extrémně vydatné deště přitom přinese opětovný přechod Freddyho na pevninu tento víkend – v Mosambiku spadne 200 až 400, výjimečně až kolem 600 mm, vydatně zaprší i v jižním Malawi. Co ale stále není jisté (a samozřejmě to ovlivňuje i očekávané množství srážek), jestli tentokrát přechod nad pevninu bude znamenat pro Freddyho konečnou. Některé modely totiž počítají s opětovným stočením jeho dráhy zpátky nad Mozambický kanál, kde by mohlo dojít k opětovnému zesílení – i když pak už modely ve vzdálenějším výhledu preferují vzdalování od africké pevniny. Jisté každopádně je, že Freddy se dostane do učebnic tropické meteorologie.

Srážky
Suma srážek do pondělního večera – v centrálním Mosambiku by mohlo ojediněle spadnout i přes 600 mm!, zdroj: ventusky.com