Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Teploty se dostaly až na 39 °C, absolutní rekord pro červen byl překonán

Dnes u nás vrcholí tropická vedra. Teploty se v Čechách dostaly nad 32 °C, v Ústeckém, Středočeském kraji, v Praze a v Plzni i nad super-tropických 35 °C. Chladněji zůstalo na Moravě a ve Slezsku, kde teploty často nepřekročily 30 °C. Vůbec nejvyšší teplotu odpoledne naměřila stanice ČHMÚ v Řeži u Prahy, kde bylo v 15:50 dokonce rovných 39 °C. Stejnou teplotu zaznamenala i soukromá stanice v nedalekých Kojeticích. Z profesionálních stanic nejvyšší teplotu naměřili v Doksanech, kde bylo krátce před 17:00 až 38,9 °C. Tak vysoké hodnoty již překonaly absolutní rekord pro červen, který s hodnotou 38,9 °C držela stanice v Doksanech a byl naměřen 26. června 2019. Dnešní hodnoty jsou i absolutně nejvyšší naměřené na našem území během astronomického jara. Tak brzký nástup super-tropických teplot je neobvyklý.

Teploty
Teplotní mapa dnes v 16:00 - v tmavě červené oblasti se teploty dostaly nad 35 °C, lokálně i nad 37 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Vývoj teplot (červená čára) na stanici Řež u Prahy za posledních 48 hodin, zdroj: chmi.cz

Denní rekordy dnes na severozápadě Čech padly na všech stanicích. Překonán byl i denní teplotní rekord v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775. Dnes se zde teplota dostala nad 36 °C. Původní rekord pocházel z roku 2013 a činil 34,4 °C. Měsíční absolutní maximum ovšem odolalo (v roce 2019 zde bylo 30. června až 37,7 °C). I zde je ovšem dnešní hodnota nejvyšší změřenou teplotou během astronomického jara.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Vedra sužují také ostatní státy v Evropě. V sobotu vrcholila vlna veder ve Francii. Na jihozápadě ve městě Biarritz na profesionální stanici naměřili 42,9 °C (absolutní rekord pro dané místo). Nad 40 °C se teploty dostaly i na řadě dalších míst na západě Francie. Dnes vedra sužují Německo, hlavně Sasko. V Drážďanech odpoledne naměřili 38,5 °C. V Chotěbuz bylo dokonce 39,2 °C. Vůbec nejvyšší červnovou teplotu pro spolkovou zemi Vorarlbersko dnes naměřili v Rakousku, kde bylo na stanici Feldkirch 36,3 °C (Zamg).