Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Na horách opět sněží, Šumava hlásí pár centimetrů nového sněhu

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta. Po jejím přechodu se dále ochladilo a na horách v polohách nad 1000 m začalo mrznout. Srážky zde tak přešly do sněhových. Těch se nejvíce v ranních hodinách vyskytlo na Šumavě a tak zde řadu míst pokryl čerstvý sníh, většinou do 3 cm. Sněhovou pokrývku hlásí například i Železná Ruda, Srní a samozřejmě i výše položená střediska jako Kvilda nebo Modrava (viz záběry z kamer).

Šumava
Hlavní tah na Železnou Rudu u Gerlovy Hutě na Šumavě dnes dopoledne, zdroj: dopravniinfo.cz

Šumava
Modrava na Šumavě dnes ráno, zdroj: sumavanet.cz

Naposledy zde sněžilo na konci března (viz článek). Sněžení na horách v dunu není ničím neobvyklé. Letos je ovšem v ostrém kontrastu s tím, že na začátku dubna byly i na horách měřeny letní teploty.

Sněžení ráno hlásily i Krušné hory a Krkonoše, ale zde napadl maximálně jen poprašek. Dnes bude v podobě přeháněk sněžit na horách v Čechách, hlavně na Šumavě, v Českém lese a Krušných horách. Do pátečního večera může na horách v Čechách spadnout ve sněhu až 20 mm srážek, na Moravě a ve Slezsku to bude většinou do 10 mm. Trvalá sněhová pokrývka se bude tvořit v polohách nad zhruba 1200 m, kde v Čechách napadne až kolem 15 cm sněhu. V nižších polohách bude sníh během dne odtávat a výška sněhu tak bude značně proměnlivá.