Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Nad Königssee leží nejchladnější místo Německa, teplota tu v roce 2001 klesla pod -45 °C

Na jihovýchodě Německa se nachází v Alpách národní park Berchtesgaden se svým klenotem v podobě jezera Königssee a hory Watzmann. V této oblasti jsou měřeny i nejnižší teploty v rámci Německa a i celé střední Evropy. Nachází se zde totiž významná mrazová kotlina u jezera Funtensee, které leží necelé 4 km nad Königssee poblíž hranic s Rakouskem a je i cílem turistů (ačkoliv zdaleka ne tak oblíbeným jako samotné Königssee).

Watzmann
Pohled na národní park Berchtesgaden - na horu Watzmann a částečně jezero Königssee

V nadmořské výšce kolem 1600 metrů se zde nachází menší jezero, které je obklopené horami přesahující 2000 metrů. Jedná se tak o typickou mrazovou kotlinu. V nich obvykle bývají dosahovány nejnižší teploty. U nás jsou známé třeba mrazové kotliny na Šumavě a v Jizerských horách. V těchto kotlinách se během nocí hromadí studený vzduch z hor a díky radiačnímu ochlazování se při vhodných podmínkách (hlavně slabém větru a jasné obloze) mohou vyskytovat extrémní mrazy. To se potvrdilo dne 24. prosince 2001, kdy soukromá meteorologická stanice u zmíněného jezera Funtensee naměřila teplotu -45,9 °C. Měření bylo potvrzeno i druhou stanicí u jezera. Na mobilní měřicí stanici Německého meteorologického ústavu na opačné straně jezera bylo v tento den zaznamenáno -44 °C (DWD). Tedy vůbec nejnižší naměřená teplota v Německu. O oficiálně uznaný rekord Německa ale nejde. Hodnota totiž nebyla změřena na oficiální staniční síti. Staniční síť je totiž tvořena tak, aby naměřené hodnoty vystihovaly podnebí v širší oblasti, což malé uzavřené horské údolí s jezerem není. Měření na takových místech je spíše zajímavostí a výzkumem mikroklimatu daného místa. Vědci například zkoumají, jak moc nízké teploty mají vliv na to, že se v bezprostřední blízkosti jezera nevyskytují stromy (resp. můžeme zde pozorovat tzv. dvojité stromořadí, kdy se vrstva lesa kolem jezera náhle přeruší a pokračuje až o něco výše). Vliv na to ale má spíše chov dobytka v této oblasti než extrémně nízké teploty.

Měření
Měření u jezera Funtensee na mobilní stanici DWD, kde bylo 24. prosince 2001 naměřeno extrémních -44 °C, zdroj: twitter.com

Záběry na jezero Funtensee lze sledovat také živě prostřednictvím zde umístěné kamery.

Jezero
Záběr na jezero Funtensee z rána 16. října 2023 - ráno zde teplota klesla na -5 °C. Ve stejnou chvíli bylo v mrazových kotlinách na Šumavě i pod -10 °C, jenže do Alp se tentokrát nedostává tak studený vzduchu jako k nám, zdroj: foto-webcam.eu

Dodejme, že nejnižší oficiální rekord Německa činí -37,8 °C a pochází z 12. února roku 1929 ze stanice Wolnzach-Hüll v Bavorsku (DWD). Právě díky radiačnímu ochlazování a hromadění studeného vzduchu v údolích nepochází rekordy nejnižších teplot z nejvyšších alpských vrcholů. Například na nejvyšší hoře Německa na Zugspitze (v téměř 3000 metrech) byla nejnižší teplota naměřena dne 14. února 1940, kdy tu klesla na -35,6 °C (viz článek).

Jen o den dříve, než byl naměřen německý oficiální rekord, byla naměřena také nejnižší teplota na našem území. V Litvínovicích u Českých Budějovic dne 11. února 1929 teplota klesla na -42,2 °C. Tuto hodnotu zatím nedokázaly překonat ani mrazové kotliny na Šumavě. Nutno ovšem podotknout, že na nich měření probíhá teprve krátce.

I samotné Königssee je relativně chladné, i když leží v nadmořské výšce pouhých 600 metrů. V lednu a únoru se může stát, že zamrzne. Led však zřídka dosahuje tloušťky, která je vhodná pro chodce. Naposledy tomu tak bylo v zimě 2005/2006 (v průměru se tak stává jednou za desetiletí, i když v poslední době se frekvence prodlužuje). Běžná teplota povrchové vody se pohybuje od nejvýše 20 °C v srpnu po 3 °C v únoru.

Jezero
Königssee - poutní kaple sv. Bartoloměje na jezeře

Jenner
Pohled do národní park Berchtesgaden - na horu Watzmann a jezero Königssee z vrcholu Jenner

Obersee
Nedaleko Königssee se nachází i jezero Obersee, pro které je charakteristická často klidná hladina, ve které se zrcadlí okolní hory. Právě slabý vítr je i jedním z přepokladů výrazného radiačního ochlazování během noci