Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Květen směřuje k nejchladnějšímu za posledních 30 let

Letošní květen pokračuje v trendu z dubna a půjde o další teplotně výrazně podprůměrný měsíc (Letošní duben byl nejchladnější od roku 1997). Odchylka od průměru bude podobná jako v dubnu, tedy kolem 2 °C. V příštím týdnu se stále očekávají podprůměrné teploty a celkově tak měsíc květen směřuje k tomu, být nejchladnější za posledních 30 let. Naposledy se u nás chladnější květen vyskytl v roce 1991. Letošní květen tak překoná chladný květen z roku 2019, kdy se alespoň ve druhé polovině měsíce teploty dostávaly nad 20 °C.

V letošním květnu jsme velmi teplé počasí zažili jen kolem 10. května, kdy se teploty dostaly na letní a ojediněle i tropické hodnoty. V ostatních dnech se denní maxima pohybují většinou kolem 15 °C. Takové hodnoty jsou lehce podprůměrné i v první polovině května, natož ve druhé.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

V kontextu posledních 100 let je letošní květen také teplotně podprůměrný. Například na stanici Milešovka se při zahrnutí předpokládaných teplot v příštím týdnu umístí na cca 20. příčce. Tedy přibližně 80 % květnů zde bylo teplejších a 20 % naopak ještě chladnějších. V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, lze očekávat, že se letošní květen vejde do nejchladnější třetiny ze všech květnů (tedy jen 30 % květnů zde bude chladnějších než ten letošní), což je podobné umístění jako letošního dubna.

Pokud bychom hodnotili měsíce duben a květen dohromady (tedy období od 1. dubna do konce května), pak ty letošní společně směřují k tomu, být nejchladnější od roku 1980. Za posledních 100 let by potom mohlo patřit mezi deset nejchladnějších. Přesné statistiky budou samozřejmě známy až po skončení měsíce.