Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Letošní květen je nejchladnější za téměř 30 let

Letošní květen k nám přináší velmi chladné a deštivé počasí. V polovině měsíce dokonce na horách napadl sníh (fotografie). Na hřebenech Šumavy se vyskytl i celodenní mráz a sníh se udržel po celý den, což překvapilo i místní. Na Šumavě se v květnu sněžení vyskytuje celkem běžně, ale to, že se sníh a mráz udrží celý den, je mimořádné.

V nižších polohách se průměrná teplota v letošním květnu pohybuje kolem 10 °C. Dlouhodobý průměr přitom činí 13 °C. Letošní květen je na meteorologických stanicích nejchladnější od roku 1991 (tehdy byl květen s průměrnou teplotou kolem 9 °C ještě o něco chladnější). Překonal tak například i chladný květen z roku 2010 a 2004, kdy byla průměrná teplota o 1 °C až 2 °C vyšší. Před rokem 1990 bylo podobně chladné počasí jako letos v květnu běžnější a vyskytovalo se přibližně dvakrát za dekádu. Podobně chladný květen se vyskytl například v roce 1987 či 1980.

Chladné počasí se projevilo i na počtu bouřek. Těch se vyskytlo jen velmi málo. Celkově u nás uhodilo za květen kolem 8 000 blesků. Přitom minulý i předminulý rok to bylo kolem 100 000 blesků.

Letošní květen je v ostrém kontrastu s tím loňským, který byl naopak s průměrnou teplotou kolem 17 °C rekordně teplý a připomínal spíše červen. Teploty se často dostávaly nad 25 °C a naměřili jsme i tropické teploty.

Teploty
Průběh teplot v květnu 2019 v Praze Ruzyni - graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.