Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Leden byl teplotně nadprůměrný

Již na počátku ledna, kdy k nám vrcholil příliv teplého vzduchu, bylo poměrně jisté, že letošní leden bude teplotně nadprůměrný. Lednové počasí se tak neslo ve stejném trendu, jaký měl prosinec (Nadprůměrně teplý prosinec, 1.1.2014). V uplynulém prosinci se v Praze průměrná teplota pohybovala kolem 2,3 °C. V letošním lednu sice poklesla na 1,5 °C, ale leden je nejchladnějším měsícem roku. Za nižším průměrem stálo především citelné ochlazení v poslední lednové dekádě, kdy k nám pronikl chladný arktický vzduch a noční teploty klesly pod -10 °C. Teplejší leden byl na našem území v poslední době zaznamenán například v roce 2005, 2007, 2008 či 2012. V roce 2007 v Praze průměrná teplota dosáhla až na 4 °C. Úplně nejteplejší leden (s průměrnou teplotou přes 5 °C) byl potom na našem území zaznamenán v roce 1796.

Tip: Archiv počasí

Silně nadprůměrný hlavně na horách
Teplotně silně nadprůměrný byl leden především na horách. Na Lysé hoře odchylka od průměru dosáhla 3,1 °C a na Churáňově se dokonce od průměru odchýlila o 3,4 °C. Právě na Šumavě byl letošní leden jeden z nejteplejších v historii měření. Nejméně se zde totiž projevil příliv chladného vzduchu ze severovýchodu a naopak zde bylo nejtepleji při inverzích. Průměrná lednová teplota činila -0,9 (dlouhodobý průměr je -4,3). Teplejší leden se zde vyskytl jen v roce 1989 a 1975.

Srážkově byl letošní leden podprůměrný. Na některých stanicích napršelo jen 30% z běžného lednového úhrnu srážek.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v Praze Libuši v lednu 2014, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den - zima se ukázala jen v poslední lednové dekádě