Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Nadprůměrně teplý prosinec

Právě skončený prosinec byl v Česku teplotně nadprůměrný. Nejtepleji bylo v jeho poslední dekádě, kdy především na východě území teploty dosahovaly rekordních hodnot. Průměrná teplota se v Praze Libuši pohybovala kolem 2,3 °C. Za posledních 40 let zde bylo naměřeno osm ještě teplejších prosinců. V roce 2011 a 2006 průměrná teplota dosáhla 3,8 °C, v roce 1974 se dokonce vyšplhala až na 4,3 °C. Největší odchylky teploty od průměru byly měřeny na východě území a na horách. V Brně byl letošní prosinec s průměrnou teplotou 2,1 °C dokonce třetí nejteplejší za posledních 40 let (tepleji bylo jen v roce 1974 a 1979, kdy průměrná teplota dosáhla 2,6 °C). V Ostravě s průměrnou teplotou 2,3 °C potom letošní prosinec skončil jako šestý nejteplejší za posledních 40 let. Obvykle se v prosinci průměrná teplota v nižších polohách pohybuje kolem 0 °C.

Tip: Archiv počasí

Na Churáňově rekordní teplo
Díky častým inverzím a přílivu teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry byl letošní prosinec nezvykle teplý především na horách. Na Šumavském Churáňově byla průměrná teplota 1,4 °C, čímž zde byl naměřen nejteplejší prosinec v historii měření. Obvykle se zde průměrná teplota v prosinci pohybuje kolem -3,1 °C a nad bod mrazu se dostává jen málokdy (naposledy v roce 2006, 2000 a 1985). Letos se teplota od průměru odchýlila o 4,5 °C.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty na šumavském Churáňově v prosinci 2013, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den - letošní prosinec zde byl nejteplejší v historii měření