Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V Česku se vyskytl první letní den, teplota překročila 25 °C

Již včera teplota v Kopistech na Mostecku zamířila podle ČHMÚ až na 24,6 °C. Na dosažení letního dne to ovšem nestačilo (za něj se považuje den s teplotou nad 25 °C). Dnes byla odpolední maxima ovšem ještě v průměru o 1 °C až 2 °C vyšší. Hranice letního dne tak dnes již byla překročena. Vůbec nejtepleji bylo v okolí Prahy, kde teplota lehce překročila 25 °C (letní den byl podle ČHMÚ zaznamenán konkrétně na stanicích Praha - Karlov, Neumětely a Dobřichovice). Poprvé v letošním roce se u nás tak vyskytl letní den. Ten je přitom v březnu vzácný. Například v minulém roce se u nás první letní den vyskytl až na konci dubna. Na většině stanic padl teplotní rekord pro dnešní den.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Teploty
Teploty dnes v 16:00 - na velké části území překročily 23 °C, v nejteplejších oblastech i lehce 25 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Dnešní teploty se dokonce blížily absolutním rekordům pro měsíc březen. Vůbec nejvyšší březnová teplota u nás byla zaznamenána v Mělníku, kde 22. března v roce 1927 naměřili 26,2 °C (ČHMÚ). Přitom i na konci letošního února se teploty blížily absolutním rekordům pro únor. Po měsíci se u nás tak opět vyskytuje mimořádně teplé počasí, které je o více než měsíc napřed.

Rekordně teplé počasí nehlásí jen naše území, ale i celá střední a západní Evropa. V Británii teplota včera vystoupila na 24,2 °C a naměřili tak nejteplejší březnový den od roku 1968. Mnoho teplotních rekordů bylo překonáno také v Francii, Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.