Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Sezónní předpovědi očekávají spíše teplotně nadpůrměrné léto

Za pár dní začne meteorologické léto a skončí tak meteorologické jaro, jehož poslední měsíc přinesl poněkud nižší teploty ve srovnání s dlouhodobějším průměrem. Chladné dny před blížícím se létem možná někoho znepokojí, neboť představa dovolené v tuzemsku strávené třeba u rybníka při podprůměrných teplotách není úplně příjemná. Na druhou stranu, průběh května na nadcházející léto není rozhodující – třeba vloni přišel po studeném květnu nejteplejší červen v historii českého pozorování.

Jak jsme psali letos v dubnu, chladnější voda na severu Atlantiku zvýšila pravděpodobnost teplejšího léta. Jaký je tedy aktuální výhled na nadcházející sezónu v Česku? Zatím se očekávaní nadprůměrných teplot spíše potvrzuje, ačkoliv pravděpodobnost extrémně horkého léta klesla.

Model Evropského centra pro střednědobou předpověď, který počítá i sezónní předpovědi, preferuje jednoznačně teplejší léto (obr. 1). Všechny tři měsíce by měly mít kladnou odchylku, kolem +1 °C, v červenci je očekávaná odchylka o něco nižší. Mimochodem vyloženě horké léto model počítá pro Balkánský poloostrov (odchylka v srpnu až kolem +2 °C). Předpovědi pro jednotlivé měsíce jsou k dispozici na EFFIS.

Léto
Obr. 2: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro léto, zdroj: metoffice.gov.uk

Nejčerstvější výhledy (z kontrolního období 16. až 25. května 2020) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) se mírně liší – teplotně nadprůměrný by ve střední Evropě měl být červen, částečně i červenec, srpen ale očekává model jako průměrný.

Léto
Obr. 3: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé letní měsíce podle modelu CFS, zdroj: origin.cpc.ncep.noaa.gov

Velkým tématem letošního jara se – tak trochu podle očekávání – stalo sucho. Jak to se srážkami bude vypadat v létě? Nejpesimističtější jsou modely pro červen – hlavně ten evropský očekává srážkově podprůměrný měsíc. Prázdninové měsíce by už podle něj měly přinést srážky bližší normálu. Britský model mírně preferuje sušší léto. A dodejme, že americký rovněž počítá hlavně se sušším červnem, pro červenec a srpen jsou ale srážky blízké průměru. Srážky ale obecně patří k hůře předpovídaným parametrům u sezónních předpovědí. Předpověď ovšem dává jistou naději, že u nás nevznikne extrémní sucho.

Podle současných dlouhodobých předpovědí nás tedy s velkou pravděpodobností čeká teplejší léto než obvykle (hlavně červen), množství srážek zřejmě zůstane buď blízké dlouhodobému průměru nebo mírně pod ním. Je samozřejmé, že v létě se často jedná o srážky v bouřkách, které přinášejí lokálně velmi rozdílné množství vody, takže situace v různých koutech Česka se pak může i výrazněji lišit.

A pro milovníky teplého počasí máme na závěr dobrou zprávu – po chladném víkendu nás začátkem příštího týdne čeká oteplení – maxima se v příštím týdnu už dostanou podle současných předpokladů nad letních 25 °C (obr. 3).

Léto
Očekávané teploty ve čtvrtek v příštím týdnu (model GEM) - na řadě míst se dostanou přes letních 25 °C, zdroj: ventusky.com