Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Léto bylo teplotně nadprůměrné, za posledních 50 let patřilo těsně mezi deset nejteplejších

Včera skončilo meteorologické léto a dnes prvního září začíná meteorologický podzim. Právě skončené léto bylo teplotně nadprůměrné. Za posledních 50 let na většině stanic patřilo mezi deset nejteplejších (většinou se pohybuje kolem deváté příčky, tedy mezi deset nejteplejších se vešlo jen těsně). Například v Praze Libuši byla průměrná teplota za léto 20 °C, což je o 1,5 °C více, než činí průměr za posledních 50 let. Vůbec nejteplejší léto se zde vyskytlo v roce 2019, kdy průměrná teplota dosáhla na 21,6 °C. Minulé léto v roce 2022 bylo také o cca 0,6 °C teplejší (viz hodnocení). Chladnější naopak bylo v předminulém roce.

Hned první měsíc léta červen byl teplotně průměrný. Červenec byl potom naopak nadprůměrný a srpen opět průměrný (v kontextu posledních 30 let, pokud bychom ale brali delší období, tak všechny jmenované měsíce skončí jako nadprůměrné). Srpen ale přinesl velké teplotní skoky. Zatímco jeho úvod byl teplotně výrazně podprůměrný, ve druhé dekádě se výrazně oteplilo a nastala vlna veder, která přinesla i teplotní rekordy. Poslední dny srpna byly opět podprůměrné a přinesly nejchladnější dny za celé léto (denní maxima mnohde zůstala pod 15 °C). Vůbec nejvyšší teplota za celé léto byla naměřena 15. července v Plzni Bolevci, kde bylo 38,6 °C (viz článek).

Srpen
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu srpna 2023 v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Srážkově bylo letošní léto většinou průměrné. Červen byl podprůměrný (spadlo 56 % průměru), červenec také podprůměrný (spadlo 66 % průměru) a srpen naopak nadprůměrný. Částečně tak dohnal deficit vzniklý za předchozí dva měsíce. Například v Českých Budějovicích šlo o druhý nejdeštivější srpen za dobu měření (první je s výrazným náskokem ten z roku 2002). Rozsáhlejší povodně ale v srpnu nenastaly. Srážky většinou spadly v několika oddělených obdobích a nedošlo tak k velkému přesycení půdy.

Srážky
Měsíční úhrn srážek na území ČR v červenci 2023 v procentech normálu 1991–2020, zdroj: chmi.cz

Na vnímání léta má vliv i množství slunečního svitu. To bylo na většině stanic průměrné. V létě před rokem bylo slunečního svitu více.