Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Lysá hora hlásí nejvydatnější dubnové sněžení za nejméně 60 let

V oblasti Beskyd v tomto týdnu trvale a hustě sněží. Řadu oblastí tak zasypalo význačné množství sněhu. V Beskydech je aktuálně nejvíce sněhu za letošní rok. Vůbec nejvíce sněhu napadlo na profesionální stanici na Lysé hoře, kde aktuálně leží 158 cm sněhu. Přitom ještě v pondělí odpoledne zde bylo jen necelých 50 cm. Za pár dnů tak připadl více než metr sněhu (jen za včerejší den to bylo 42 cm). Aktuálně je tak sněhová pokrývka na Lysé hoře pro 16. dubna nejvyšší od roku 1970, kdy tu v těchto dnech leželo kolem 170 cm sněhu. Jenže tehdy se jednalo o sníh ze zimy, v dubnu ho napadlo jen 50 cm (na začátku měsíce). Letošní více než metrový přírůstek sněhu za poslední týden je mimořádný.

Lysá hora - sníh
Vývoj sněhové pokrývky v letošním dubnu na Lysé hoře (16. duben se 158 cm ještě v grafu není zahrnut) - šedou čárou je znázorněn dlouhodobý průměr, který pro 16. dubna činí 60 cm sněhu

Pokud vyhodnotíme úhrny nového sněhu v dubnu na Lysé hoře od roku 1961, nenajdeme týden, kdy by připadl rovný metr sněhu jako nyní. Vydatná sněžení se ovšem v dubnu vyskytují. V letech 2003, 2001, 1997, 1994, 1982 a 1981 napadlo v dubnu ještě až 60 cm sněhu. V jiných letech to bylo nejvýše do 50 cm sněhu.

Pokud bychom chtěli najít podobnou nebo ještě extrémnější situaci, než nastala v těchto dnech, musíme projít mnohem starší data z období před druhou světovou válkou. Z této doby sice měření nejsou zcela přesná, ale v roce 1916 napadlo 16. dubna na Lysé hoře za jediný den až 108 cm sněhu. Tato hodnota je považována zároveň za absolutní rekord nejvyššího přírůstku sněhu na našem území.

Lysá hora
Záběr z webové kamery na Lysé hoře dnes dopoledne, zdroj: chmi.cz