Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Na Sněžku se po 136 dnech vrátil mráz, bez mrazové období bylo na hřebenech hor velmi dlouhé

Na Sněžce se včera objevilo první sněžení po létě a spolu s tím i mrazy. Večer tu teplota klesla na -1,8 °C. Dnes ráno se opět ale začalo rychle oteplovat a mrazy skončily. Od posledního mrazu na Sněžce uplynulo 127 dní (mrzlo naposledy 3. června, kdy zde bylo -1,2 °C) a od poslední sněhové pokrývky 136 dní (vyskytla se tu 25. května). Bez mrazové období bylo velmi dlouhé. Většinou se na Sněžce první mráz objeví během září. Jenže letošní září zde bylo rekordně teplé a s průměrnou teplotou 10,1 °C překonalo dosavadní rekord z roku 1961, který činil 9,8 °C. Během posledních 10 let se jen jednou v září nevyskytl mráz na Sněžce (v roce 2017). Právě v tomto roce bylo bez mrazové období na Sněžce ještě o pár dní delší než letos.

Teplota
Průběh teploty na Sněžce za posledních 36 hodin, zdroj: in-pocasi.cz

Sněžka
Sněžení na Sněžce v neděli dopoledne - patrný je slabý a nesouvislý poprašek na zemi, zdroj: kamery.humlnet.cz

V ještě o něco vyšších polohách už ale délka bez mrazového období překonávala i rekordy. Na Chopku v Tatrách ve výšce 2 024 m od 14. června až do nedělních 10:50 nemrzlo. Šlo tak o 116 dní v řadě za sebou. Je to nejdelší bez mrazové období na této stanici od začátku tamních měření v prosinci 1954. V noci potom na Chopku teplota klesla až na -7,5 °C, ale dnes se opět rychle otepluje.

Teplota
Průběh teploty na Chopku v Tatrách od 3. října do 10. října, zdroj: shmu.sk

Nebývale teplé počasí sužuje také Alpy, kde rychle odtávají ledovce, které jsou právě v září nejvíce náchylné k odtávání (už zde není sněhová pokrývka ze zimy a odtává přímo ledovec).