Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Sopka na Kanárských ostrovech zvýšila koncentrace oxidu siřičitého nad Evropou, ale jen vysoko v atmosféře

O víkendu k nám proudil teplý vzduch z jihu. Spolu s ním se do atmosféry dostalo i velké množství prachu ze Sahary. Ten se u nás projevil hlavně v neděli mírně zakalenou oblohou. Dále bylo vysoko v atmosféře detekováno také vyšší množství oxidu siřičitého (SO2). Ten pochází z erupce sopky Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech, která začala 19. září a byla první po padesáti letech. Dodejme, že vyšší koncentrace se v Evropě vyskytují jen vysoko v atmosféře v několika kilometrech nad zemí. Přízemní koncentrace oxidu siřičitého se v Evropě díky výbuchu sopky na Kanárských ostrovech nijak nezměnily. Vyšší koncentrace SO2 se pravidelně vyskytují také při erupcích Etny na Sicílii.

Sopka
Koncentrace SO2 v atmosféře (v celé výšce) v neděli ráno - je patrný transport SO2 z Kanárských ostrovů přes Středozemního moře až do střední Evropy, ve Středozemním moři produkuje SO2 také Etna (vítr jej ale unášel dále k jihu nad Afriku), zdroj: atmosphere.copernicus.eu

Oxid siřičitý má v atmosféře vliv na výskyt kyselých dešťů. Potom se jeho nebezpečné účinky objeví také při zemi, kde může docházet k poškození vegetace. Neočekává se, že by současná situace ovšem způsobila významnější kyselé deště. Koncentrace postupně klesají (v průběhu týdne klesnou v atmosféře nad naším územím opět k běžným hodnotám) a i erupce sopky na Kanárských ostrovech již nejsou tak silné.

Pokud se oxid siřičitý dostane až do stratosféry, může ochladit globální klima (viz Jak sopečné erupce ovlivňují klima Země). Tak vysoko se ovšem oxid siřičitý z výbuchu sopky Cumbre Vieja nedostává. Významnější v tomto ohledu byla letos erupce sopky na Bali (Oxid siřičitý z vybuchlé sopky se šíří po světě).

V závěru minulého týdne se také poprvé podařilo erupce sopky Cumbre Vieja zachytit na satelitních snímcích. Nad ostrovem se totiž projasnilo a družice z vesmíru tak mohly zabrat lávové pole. Láva se postupně blíží k moři. Během své cesty již zničila 400 domů, rozsáhlá pole i silnice.

Láva
Ostrov La Palma dne 26. září - jasná obloha plně odhalila rozsah lávového pole, zdroj: earthobservatory.nasa.gov