Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Ochlazení vystřídá oteplení, ustálené počasí nás nečeká

Včera přes naše území přešla studená fronta. Srážky přinesla ovšem jen ve formě místních přeháněk nebo bouřek, které se vyskytly zejména na severu a severovýchodě území. V bouřkách byly hlášeny i menší kroupy, ale vážnější škody nenapáchaly. Večer byla při vyjasnění na severním obzoru pozorovatelná noční svítící oblaka. Jednalo se o jejich nejvýraznější výskyt v letošním roce (více informací o těchto oblacích naleznete v našem dřívějším článku Noční svítící oblaka). Dnes k nám po přechodu studené fronty proniká chladnější vzduch od severozápadu. Nejvyšší denní teploty se tak pohybují jen mezi 17 °C až 21 °C. Tepleji je jen na jihu Moravy, kde se teploty šplhají na 24 °C. Kdo se dnes vydal na Sněžku, naměří maximálně teploty do 5 °C. Pocitovou teplotu navíc na celém území snižuje čerstvý vítr s nárazy do 50 km/h.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

V dalších dnech se bude opět oteplovat. Zítřejší ráno bude sice s teplotami kolem 9 °C chladné, ale odpolední teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C. Na obloze k tomu bude většinou skoro jasno až polojasno. Srážky se nevyskytnou a vítr zeslábne na mírný. V pátek se rychle vrátí letní teploty. Naměříme většinou 24 °C až 28 °C. Odpoledne ovšem začne přibývat oblačnosti a později se přidají i místní přeháňky, ojediněle bouřky. Počasí u nás ovlivní další studená fronta. Výrazná ovšem nebude. V sobotu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 21 °C až 25 °C.

Další oteplení nás čeká v neděli, kdy se odpolední teploty zastaví na 25 °C až 29 °C a na obloze převládne jasno. Neděle bude nejteplejším a nejslunečnějším dnem tohoto týdne. V pondělí zřejmě naměříme i tropické teploty, ale odpoledne počasí u nás ovlivní další studená fronta, která přinese přeháňky a bouřky. Předpověď na příští týden se ještě bude upřesňovat. Ustálené počasí nás ovšem nečeká a teploty se budou často měnit.


Noční svítící oblaka z Plzně z 5. 7. 2016