Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Podzim začíná hýřit barvami, letos výrazně později než v minulém roce

Letošní první polovina podzimu je zatím nejteplejší v historii měření. To se samozřejmě projevuje i na přírodě. Listí ze stromů zatím opadává jen málo a do barevných odstínů se začínají barvit teprve až nyní (viz článek o vlivu počasí na barvy listů). Nejbarevnější jsou stromy na horách, kde nyní barevnost podzimu začíná vrcholit. V nižších polohách nastoupí nejbarevnější část podzimu zřejmě až na začátku listopadu. Na řadě míst totiž ještě najdeme zelené stromy připomínající spíše konec září. Barevnost podzimu je letos v ostrém kontrastu s minulým rokem, kdy naopak bylo září chladné a listí opadalo velmi brzy (viz článek). Letos se naopak na stromech udrží velmi dlouho.

Barevnost podzimu jsme v pondělí 23. října zachytili na Šumavě v oblasti Srní. V lokalitě u bývalé Zelenohorské chalupy se tu v nadmořské výšce 1100 m nachází velké množství listnatých stromů a jde o jedno z nejvyšších míst v Česku, kde se v takové míře vyskytují. Najdete zde i jeřáby, což je nejvýše rostoucí listnatý strom u nás. Zatímco v minulém roce tu už 15. října byly stromy často holé, letos teprve nyní vrcholí jejich barevnost a většina listí je ještě na stromech. Příroda tu tak hýří všemi barvami. Stromy se barví do sytě žlutých a oranžových odstínů a borůvčí často do červených. Ve větší míře zde listí začne opadávat až tak za týden, tedy o 2-3 týdny později než v minulém roce.

Podzim
Zelenohorské chalupy u Srní na Šumavě - borůvčí se tu barví do červena a stromy do žluta. V levo je patrný již zcela opadaný strom jeřáb, který zde roste ve výšce až 1150 metrů nad mořem

Podzim
Zelenohorské chalupy u Srní na Šumavě - cestu lemují žluté a oranžové stromy

Podzim
Zelenohorské chalupy u Srní na Šumavě - cestu lemují žluté a oranžové stromy a červená boruvčí

Podzim
Zelenohorské chalupy u Srní na Šumavě - mohutné listnaté stromy se tu chlubí žlutými barvami

Podzim
Zelenohorské chalupy u Srní na Šumavě - podzimní výhled na Kašperský hrad, který je patrný v pozadí