Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Jih Německa sužují rozsáhlé povodně, některé toky hlásí stoletou povodeň a města jsou pod vodou

Rozsáhlé povodně po vydatných deštích dnes zasáhly jih Německa. Situace se každou hodinou výrazně zhoršuje s tím, jak dále stoupají i velké řeky. Tisíce hasičů staví povodňové zábrany nebo pomáhají s evakuací lidí. V okrese Augsburg museli být lidé dokonce zachraňováni vrtulníkem z jejich domů, které zaplavila voda až do prvního patra. V regionu se také protrhlo několik hrází a dochází k sesuvům půdy (viz obrázky níže z Lindau). Evakuovány kvůli tomu jsou například celé obytné čtvrti v Dierdorfu západně od Augsburgu a na mnoha dalších místech.


Voda už zaplavila mnoho měst (viz obrázky níže z Babenhausen) a uzavřela i některé hlavní tahy (například severně od Kaufbeurenu jsou zaplaveny části dálnice). V pěti okresech Günzburg, Augsburg, Aichach-Friedberg, Neu-Ulm, Pfaffenhofen an der Ilm, Donau-Ries a Unterallgäu na jihu Bavorska byl vyhlášen stav přírodní katastrofy. V Nattenhausen an der Günz a Dasing an der Paar již byly zaznamenány stoleté povodně. Oba toky jsou přítoky Dunaje.


Za 24 hodin (od včerejších 8:00 do dnešních 8:00) spadlo na jihu Německa často mezi 30 a 80 mm. V pásu od Bodamského jezera dále na severovýchod spadlo dokonce 80 a 120, místy až téměř 140 mm. Nejvyšší hodnoty na meteorologických stanicích zaznamenal Sigmarszell-Zeisertsweiler (Bavorsko) s 135 mm, těsně následovaný Kißleggem (Bádensko-Württembersko) s 130 mmm a Bad Wörishofen-Kirchdorf s 129 mm (DWD). To je v některých případech více než celkové množství, které jinak spadne během celého května nebo června. Úhrny navíc nejsou finální a za několik dnů budou ještě vyšší. Dnes během dne spadlo ještě dalších cca 20 až 30 mm.

Srážky
srážky v Německu od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: dwd.de

Stavy
Povodňové stupně v Německu v 18:00 - zelená normální stav, fialová extrémní, zdroj: hochwasserzentralen.de

Vůbec nejvyšší úhrn byl zatím naměřen v sousedním Rakousku nedaleko hranic s Německem (nedaleko Bodamského jezera). Na stanici v Bregenz od čtvrtka napršelo 220 mm srážek (GeoSphere Austria).

Očekává se, že vrchol povodní na středních a dolních tocích bude s nejvyššími předpokládanými hladinami vody dosažen až v pondělí. Situace v Německu se tak nadále bude zhoršovat. Na jihu navíc stále trvale prší. Zítra trvalý déšť vystřídají časté přeháňky a bouřky i s přívalovými srážkami. Na úplném jihu Německa bude pršet i v pondělí. Celkově od dnešního do pondělního poledne zde spadne dalších 50 až 100 mm. Předpověď je tak nadále velmi nepříznivá.

Srážky
Očekávané úhrny na jihu Německa od dnešních 14:00 do pondělních 14:00 (za 48 hodin), zdroj: ventusky.com