Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Velká Británie má nový lednový rekord. Ve Skotsku naměřili 19,6 °C, tolik tu nebývá často ani v létě

Extrémně teplý vzduch, který v tomto týdnu přinášel rekordy do Španělska a Portugalska (viz článek), se dnes dostal i dále na sever a zasáhl především Francii a Britské ostrovy. Teploty se zde tak často pohybovaly od 10 do 15 °C a byly vyloženě jarní. Vůbec nejvyšší hodnotu naměřili na severu Skotska. Podle Britského meteorologického ústavu (Met Office) se zde na stanici Kinlochewe dostala až 19,6 °C. Jedná se dokonce o nový (zatím předběžný) lednový rekord pro Velkou Británii. Předchozí rekord byl 18,3 °C z let 1958, 1971 a 2003. Ve Skotsku je to dokonce nejvyšší teplota celé zimy!

Teplota
Nový předběžný rekord pro leden pro Velkou Británii byl naměřen dnes na severu Skotska, zdroj: twitter.com

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa dnes v poledne - na západ Evropy se dostává z jihu teplý vzduch, zdroj: ventusky.com

Dosažená hodnota je zde překvapivá. Oblast na severu Skotska je chladná a podobné teploty jsou zde během léta, kdy se jen párkrát do roka dostávají nad 20 °C. Pocitovou teplotu ovšem dnes snižoval silný jižní vítr. A ten ostatně i stojí za dosažením tak vysoké teploty. Projevil se totiž fénový efekt, kdy se vzduch na závětrné straně pohoří vysušuje a dále ohřívá. I tak je ale hodnota rekordní a zcela výjimečná v historii měření během zimy v této oblasti.

Mimořádně teplá vzduchová hmota ze Španělska se v úvodu nového týdne dostane postupně i do střední Evropy, ale již částečně prochladne a navíc se zde projeví výraznou teplotní inverzí. Vysokých teplot se tak dočkají hlavně hory a jejich závětří.