Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nošení roušky v přírodě? České nařízení je světovým unikátem ohrožující zdraví občanů

Pátek a sobota po několika chladných dnech konečně nabídne příjemnější počasí s teplotami i přes 15 °C. Řada lidí tak vyrazí na procházku třeba do lesa nebo parku. To je sice při současné karanténě možné, ale i při cestě do lesa musíte dle nařízení vlády mít na sobě roušku nebo šátek (viz Vláda ČR, kde se v nařízení píše: vláda zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest). S ohledem na jejich nedostatek si většina lidí udělala vlastní roušky (ve většině případů z nevhodných materiálů jako je například bavlna). Roušky z běžně dostupných materiálů vás ovšem před nákazou neochrání, což ukazuje řada studií (např. Cloth masks compared with medical masks). Na druhou stranu se studie shodují na tom, že i tyto roušky snižují množství mikroorganismů (virů), které člověk vydechuje (Testing the Efficacy of Homemade Masks). Jsou na tom ovšem až třikrát hůře než roušky tvořené ze speciálních materiálů.

Roušky z nevhodných materiálů mohou uškodit
Celkově ovšem vědci varují před využíváním roušek z nevhodných materiálů (například bavlna, gáza), protože u lidí naopak mohou zvýšit riziko infekce (BMJ Open, Risk Analysis). V roušce se totiž hromadí značné množství mikroorganismů včetně virů. Pokud následně roušku pravidelně nevyváříte, může se samotná rouška stát zdrojem nákazy. Problematické je i samotné nakládání s rouškou. Pokud na roušku po celodenním používání například sáhnete rukou, viry se vám okamžitě dostanou na ruce a následně můžete infikovat ostatní členy domácnosti.

Využívání roušek z nevhodných materiálů je tak poměrně problematické a hlavně pro běžné lidi, kteří nemají dostatečné znalosti o přenosech a šíření virů, je potenciálně nebezpečné. Z toho důvodu například i Světová zdravotnická organizace v dokumentu o využívání roušek uvádí, že lidé by v žádném případě neměli používat roušky z nevhodných materiálů (například bavlna, gáza).

Většina zemí roušky nepřikazuje
Nedávný výzkum se zaměřil i na to, jak země doporučují svým občanům využívat roušky v současné pandemii (Rational use of face masks in the COVID-19 pandemi...). Většina zemí nosit roušky všem svým občanům nepřikazuje. Hlavně asijské země je vyžadují v místech s vysokou koncentrací lidí (v dopravních prostředcích, centrech měst atd.). Například Čína nevyžaduje nošení roušek, pokud jsou lidé doma, v přírodě nebo pracují v dobře ventilovaných prostorách a nepřišli do styku s nakaženým.

České nařízení v rozporu se studiemi a Světovou zdravotnickou organizací
V současné době je Česká republika zřejmě jedinou zemí na světě, kde vláda navzdory všem studiím a doporučením Světové zdravotnické organizace vyžaduje po svých občanech, aby nosili roušku i třeba při jízdě vlastním autem s rodinou nebo při procházce lesem (viz Vláda ČR). Tím se navíc ještě více zvyšuje doba, po kterou lidé roušku mají na sobě, a tím pádem i riziko vzniku infekce.

Počasí
Nošení roušek z bavlny a jiných nevhodných materiálů ve volné přírodě je českým unikátem, který je v rozporu se studiemi i Světovou zdravotnickou organizací a lidem naopak může ublížit.