Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na Šumavě teplota klesla až na -34,6 °C

Noc na dnešek byla velmi chladná. Na většině území se totiž vyjasnilo a utišil vítr, což jsou vhodné podmínky pro radiační ochlazování. Teploty se tak pohybovaly většinou mezi -13 °C až -17 °C. Nejchladněji bylo na východě a západě území, kde teploty na některých místech klesly i pod -20 °C. Rovných -20 °C bylo naměřeno například v Chebu nebo Opavě. Vůbec nejchladněji bylo na stanici ČHMÚ Rokytská slať na Šumavě, kde teplota klesla na -34,6 °C. Zajímavostí je, že ještě o půlnoci se zde teplota pohybovala kolem -15 °C. Pak se vlivem vyjasnění během dvou hodin ochladilo na -30 °C. Pod -30 °C teplota na Šumavě klesla také na Březníku, Horské Kvildě a ve Volarech. V historii již ovšem byly na Šumavě zaznamenány i teploty u -40 °C (30. ledna roku 1987 bylo na Jezerní slati až -41,6 °C). Také v Krušných horách (Jelení, Rolava) a Orlických horách (Orlické Záhoří) stanice zaznamenaly teploty lehce pod -30 °C. V Jizerských horách bylo nejchladněji na Jizerce, kde teplota klesla na -29,6 °C. Naopak nejteplejší byla dnešní noc v centru Prahy, kde se teploty pohybovaly kolem -10 °C.

Příliv arktického vzduchu dnes začne slábnout, ale mrazy nás čekají i nadále. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí jen na -10 °C až -6 °C. Na severovýchodě území se očekává výskyt arktického dne (teplota zůstane celý den pod -10 °C) i mimo horské polohy. V noci na zítřek začne v Čechách sněžit a mrazy zeslábnou. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -7 °C až -11 °C, na východě kolem -14 °C. Celodenní mrazy budou pokračovat do čtvrtka. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat většinou mezi -7 °C až -3 °C, o něco tepleji může být na západě území. V noci mohou teploty stále klesat pod -10 °C, ale noc na dnešek již nepřekonají.

Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teploty dnes ráno v 6:00 - nejchladněji bylo na západě a východě území, kde teploty často klesaly pod -15 °C. V centrální části Čech bylo naopak nejtepleji díky zvětšené oblačnosti.