Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na severu Skandinávie naměřili -40 °C, v Petrohradě bylo nejchladněji za 128 let

Hned tři stanice dnes ráno na severu Skandinávie hlásili teplotu lehce pod -40 °C. Jedná se o první naměřené teploty pod -40 °C nadcházející zimy. Konkrétně stanice Naimakka (nejsevernější švédská meteorologická stanice) naměřila -40,9 °C. Pod -40 °C se teplota dostala také na stanicích Karesuando a Nikkaluokta. Na severu Skandinávie nejsou tak nízké teploty sice rekordní, ale letos přišly velmi brzy. Častější zde bývají až v lednu, tedy o měsíc později. Aktuálně jsou v oblasti teploty až o 20 °C nižší, než je na začátku prosince obvyklé.

Teplota
Teploty dnes ráno na meteorologických stanicích ve Skandinávii a severozápadě Ruska, zdroj: ogimet.com

Silné mrazy jsou hlášeny také na severozápadě Ruska. V Petrohradě ráno ve městě naměřili až -21 °C, čímž byl překonán denní teplotní rekord z roku 1893 (meteoinfo.ru). Na několika dalších místech severně od Moskvy se teploty pohybovaly mezi -20 °C až -30 °C, u Uralu klesaly až k -40 °C. Samotná Moskva zatím zůstává v teplejším vzduchu. Ráno zde byla teplota kolem běžných -5 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu dnes ráno vůči průměru 1981-2020

Silné mrazy budou na severu Evropy pokračovat i v dalších dnech. Začátek zimy je zde jeden z nejchladnějších za desítky let. Už na konci listopadu zde mrazy překonávaly rekordy.