Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Desítky stanic v Česku zaznamenaly nejslunečnější duben v historii měření

Letošní duben byl z pohledu počasí mimořádný. Na desítkách stanic v Česku se jednalo o vůbec nejslunečnější duben v historii měření. Zhruba na 40 % stanic tak letošní duben překonal dosud nejslunečnější duben z roku 2007. Například v Ostravě přímého slunečního svitu zaznamenali až 315 hodin, v Praze to bylo necelých 300 hodin. Běžně přitom v dubnu sluneční svit zaznamenáme necelých 200 hodin. Za celý měsíc bylo zhruba 20 dnů, kdy bylo na obloze jen minimum oblačnosti a po celý den převládalo slunečné počasí. Za extrémně slunečným měsícem může být částečně i omezení letecké dopravy. Díky výrazně nižšímu leteckému provozu totiž vzniká na obloze méně vysoké oblačnosti. Hlavní vliv měl ovšem charakter proudění. Po většinu měsíce k nám pronikal suchý vzduch.

Sluneční svit
Graf zobrazuje délku trvání slunečního svitu v hodinách v jednotlivých dnech v dubnu na stanici v Ostravě

Srážek bylo extrémně málo
Slunečné počasí samozřejmě znamená i srážkově chudý měsíc. Ten byl na celém území srážkově výrazně podprůměrný. Napršelo zhruba jen 30 % obvyklého množství srážek. V Olomouckém a Pardubickém kraji se dokonce na řadě míst jednalo o srážkově nejchudší měsíc v historii měření. Například na profesionální stanici Červená hora na severu Moravy (u Moravského Berouna) spadlo jen 0,6 mm srážek. Běžně zde přitom v dubnu spadne 43 mm srážek a v roce 1990 to bylo dokonce 111 mm. Stanice Vikýřovice v okrese Šumperk dokonce za celý měsíc nezaznamenala ani kapku deště.

Srážky
Graf zobrazuje denní srážkové úhrny v průběhu dubna na stanici Červená hora na severu Moravy

Vysoký počet mrazových dnů
Také teplotně byl letošní duben zajímavý. Zaznamenali jsme totiž výrazně nadprůměrný počet mrazových dní (den, kdy teplota klesne pod bod mrazu). V první polovině měsíce totiž teploty i v nížinách často ráno klesly lehce pod bod mrazu. V prvních dubnových dnech byly dokonce ranní mrazy rekordně silné (První dubnové ráno bylo rekordně chladné). Celkově ovšem duben skončil teplotně nadprůměrný (zhruba o 2 °C). Odpolední maxima byla totiž často nad 15 °C. Za vysokými rozdíly mezi ranními a odpoledními teplotami mohlo nadprůměrně jasné nebe (malé množství oblačnosti způsobuje výrazné teplotní rozdíly mezi dnem a nocí).

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu dubna v Ostravě - ranní minima byla podprůměrná, denní maxima naopak nadprůměrná