Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Na hřebenech Šumavy napadlo téměř půl metru sněhu, na Sněžce naměřili náraz o síle 180 km/h

Na hřebenech našich nejvyšších hor včera panovaly extrémní podmínky. Nejhorší byla situace na hřebenech Krkonoš, Šumavy a Krušných hor. Pohraniční hřeben Šumavy dnes ráno podle stanic ČHMÚ hlásil i lehce přes 50 cm sněhu. Přitom ještě v pondělí zde leželo kolem 10 cm sněhu. Sněhoměrný polštář na vrcholu Plechý dnes ráno naměřil cca 55 cm sněhu, kolem 60 cm hlásí i hřebeny u Březníku. V minulé zimě přitom na 50 cm sněhová pokrývka dosáhla na hřebenech Šumavy až v průběhu ledna (obec.sumava.eu). V kontrastu s tím je vrchol Velkého Javoru, kde tamní meteorologická stanice na vrcholu ráno změřila jen 4 cm sněhu. Z místa měření ovšem všechen sníh odfoukl silný vítr s nárazy i kolem 110 km/h. O poznání méně sněhu také hlásí závětrná část Šumavy, kde například na Churáňově leží kolem 16 cm.

Šumava
Bučina u Kvildy na Šumavě dnes ráno - leží zde 23 cm sněhu

Šumava
Přírustek sněhu (bílá čára) na vrcholu Plechý za posledních 48 hodin, zdroj: chmi.cz

V Krkonoších včera připadlo většinou od 10 do 25 cm sněhu (nejvíce v okolí Labské boudy). Opět ovšem platí, že na hřebenech jsou nyní výrazné rozdíly v celkové výšce sněhu. Na samotné Sněžce leží jen kolem 10 cm, neboť zde silný vítr sníh vyfoukal. Na polské stanici včera večer na vrcholu měřili nárazy o síle až 180 km/h (na české stanici naměřili 155 km/h). Průměrná rychlost větru zde dosáhla síly orkánu.

Výrazně sněhu přibylo také v Krušných horách. Na Fichtelbergu (nedaleko Klínovce) v pondělí leželo 5 cm sněhu, dnes ráno zde bylo 35 cm. V Jeseníkách a Beskydech již sněžilo o poznání méně. Výška nového sněhu je zde do 10 cm.

Sníh
Srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - na Šumavě, v Krušných horách a Krkonoších přesáhly i 20 mm (napadlo zde tedy přes 20 cm sněhu)