Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Hřeben Šumavy hlásí silnou námrazu po dlouhotrvajících mlhách a nejvyšší sněhovou pokrývku

Na hřebenech našich hor v těchto dnech měříme zatím nejvyšší sněhovou pokrývku v letošní zimě. A na nějaký čas půjde o nejvyšší hodnoty, neboť se v příštích dnech další vydatnější sněžení nečeká a přechodně se i na hřebenech teploty dostanou nad nulu. Svého vrcholu dosahuje i námraza, která se zde vlivem mlh a silného větru v předchozích dnech rychle vytvářela. Vůbec nejvyšší sněhovou pokrývku u nás hlásí Blatný vrch (1350 m n. m.) na Šumavě nedaleko Březníku, kde leží 179 cm sněhu. Celý hřeben Šumavy v polohách nad 1200 m hlásí přes metr sněhu. Obdobná situace panuje také na hřebenech Krkonoš.

Dnes na hřebenech našich hor panovala opět mlha a teploty se pohybovaly kolem 0 °C. Naopak v nížinách se teploty dostaly až na 10 °C. Hřebeny našich hor nad 1300 m byly jediným místem, kde se dnes vyskytoval slabý mráz. Jak to dnes vypadá na hřebenech Šumavy, se můžete podívat na fotografiích níže. Pochází ze Třístoličníku (nedaleko vrcholu Plechý) v nadmořské výšce lehce přes 1300 metrů.

Šumava
Námraza na vrcholu dosahuje často kolem 20 cm - tvoří se už několik dní vlivem silného větru a mrznoucích mlh

Šumava
Silná námraza obalila nejen stromy, ale i kameny a vytváří zajímavé scenérie

Šumava
Sněhem a námrazou nádherně obalené schody na vrchol Hochstein

Šumava
Na vrcholu Třístoličníku leží kolem 130 cm sněhu, pravou zimní atmosféru tu dotváří i silná námraza

Šumava
Detail nádherné struktury námrazy v podobě bílých neprůhledných trsů. Nejrychleji námraza narůstá na těch částech předmětů, které jsou situovány proti směru větru

Šumava
Sněhem a námrazou nádherně obalené schody na vrchol Hochstein

Zcela jiná atmosféra panuje v nižších polohách Šumavy. I v polohách kolem 900 m často souvislá sněhová pokrývka chybí, například v okolí Kašperku.

Šumava
Pohled do podhůří Šumavy z rozhledny Sedlo

Šumava
Pohled na hrad Kašperk z rozhledny Sedlo - v jeho okolí leží jen nesouvislá vrstva tajícího sněhu

Zítra se již mlhy na hřebenech hor rozpustí a převládne zde slunečno. Teploty už se ovšem dostanou nad bod mrazu i zde. Námraza tak bude rychle opadávat, ale samotná sněhová pokrývka výrazněji ubývat zatím nebude. V pátek se opět do nejvyšších horských poloh vrátí mrazy.